Langrennski - nordijsko skijanje

12 Maj 2014  /  Izvor: Portal o skijanju

1

Živim u Oslu već skoro godinu dana. Konfiguracija svakog norveškog grada pa i Osla je vrlo ruralna zato što je potreba norveškog čoveka da dnevno boravi u prirodi neverovatno jaka. Nordijsko skijanje ili kako ga norvežani zovu langrennski je u norveškoj način života većim delom godine. Na samo deset minuta od saobraćajnice nalaze se divlje, nezagađene šume sa bujnom vegetacijom. Sve stambene zone (delovi grada) su u blizini šume. To je gusta četinarska šuma ispresecana stazama za nordijsko skijanje, leti za šetnju pasa i džogiranje.

Sve staze su osvetljene i redovno se održavaju kao i sve ostale "gradske" površine. Kada padne prvi sneg možete se informisati o stanju staza i temperaturama snega u bilo kojoj oblasti grada/zemlje za šta postoje i sjajne aplikacije za smart telephone.

Temperatura snega je bitna informacija jer se u zavisnosti od toga koriste različiti tipovi voska. Za amatersko skijanje priprema skija nije toliko zahtevna.

Nordijsko skijanje je svakodnevna aktivnost. Norvežani obično odlaze u šumu u večernjim časovima, često u grupama ili sa psima na povocu. Kada se vraćaju iz šume do kuće obično džogiraju sa skijama u rukama, jer su skije veoma lagane a cipele fleksibilne i mekane. Takođe većina firmi u norveškoj ima tuševe i svlačionice, te odmah posle posla odlaze na dnevnu dozu šume i njihovog omiljenog sporta.

Svaki mišić u telu se pokreće i provodite vreme na čisom vazduhu. Norvežani imaju vrlo karakterističnu vretenastu muskulaturu bez obzira na starosnu dob… sve to zahvaljujući ovom sjajnom sportu. Oni skijaju na tako prirodan i lagan način. Tela su im jaka i u formi. Ova disciplina je urođena i spontana za severnog čoveka jer su njihovi preci lovili hranu koristeći nordijske skije kao prevozno sredstvo.

Ne vidim razlog zasto Srbija ne bi koristila sjajne prigradske i gradske terene zimi. Ovo skijanje je jeftinije, bezbednije i nimalo manje uzbudljivo od klasičnog skijanja!

Danka Pršić - Oslo, Norveška

Sport & rekreacija Promocija Skijanje Opština Čajetina, Zlatibor