Kulturno leto u Čigoti Zlatibor 2018.

21 Jun 2018  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs

1

Već drugu deceniju Specijalna biblioteka Čigote u ciklusu Kultura, umetnost, duhovnost, nauka, zdravlje, organizuje zapažene večeri sa eminentnim i kompetentnim gostima. Letnji kulturni program u Čigoti biće obogaćen kratkim dramskim formama (mono i duodrame). Ova novina će svakako upotpuniti Zlatiborsko kulturno leto.

Biljana Đurović, 5. jul: monodrama Nadežda Petrović
U godini proslave pobedonosnog završetka Velikog rata, pričom o neumrloj heroini-umetnici Nadeždi Petrović odužujemo se znanim i neznanim junacima slavne epopeje. Monodramu Nadežda Petrović izvodi prvakinja Narodnog pozorišta i profesor na Akademiji lepih umetnosti, Biljana Đurović. Na svetskom festivalu monodrame u Moskvi Biljana je dobila prvu nagradu.

Slobodan Jović, Vladimir Putnik, 10. jul: Vino i gitara
Profesor Poljoprivrednog fakulteta Slobodan Jović je i najpoznatiji enolog sa ovih prostora i ,,vitez vina„ U kolažnom programu ,,Vino i gitara,, profesor govori o vinarstvu, ali i o nastanku poznatih starogradskih pesama o vinu. Uz pratnju gitare, neke od njih g. Jović će premijerno predstaviti posetiocima. Monologe Ljubomira Simovića i Bogdana Čiplića govoriće Vladimir Putnik, reditelj i urednik u Radio Beogradu.

Andrej Pipović,19. jul: San smešnog čoveka-monodrama
Poslednju kratku priču F.M. Dostojevskog San smešnog čoveka, dramatizovao je, režirao i izvodi Andrej Pipović (igrao je Svetog Savu u seriji Nemanjići). Priča je o tome kako je jedan samoubica pronašao smisao života. Supervizor monodrame je Mirjana Karanović.

Mirjana Bobić Mojsilović će predstaviti svoj novi roman Muška azbuka, a Zorica Tomić Moć reči - kako voditi unutrašnji dijalog
Predavanje će u najvećoj meri pokazati slušaocima šta treba da se radi kako bismo vaspitavali sopstvene misli i emocije. Unutrašnji dijalog se predstavlja kao uslov efikasne komunikacije sa sobom i drugima. Zorica Tomić će na taj način predstaviti projekat sa kojim će od septembra započeti seriju seminara, radionica i predavanja iz prakse komunikacije.

Prve nedelje avgusta gosti Kulturnog leta u Čigoti biće dramski umetnik Petar Božović, glumica JDP-a Vesna Stanković sa monodramom Milunka Savić, (17. avgust); Srna Lango sa autorskom večeri Lov na Srne (zabavno-muzičko veče, 24. avgusta). Ekskluzivno u avgustu, najavljujemo književno veče sa našim vodećim dramskim piscem, akademikom Duškom Kovačevićem.

Početkom septembra Bojana Bambić i Radmila Živković (duodrama po motivima Hasanaginice Ljubomira Simovića); književno veče Sanje Domazet i Slobodana Šijana (predstavljanje knjige Punjene tikvice sa Lenjinovim mozgom: filmski scenario).

Posetioci Čigotinog Kulturnog leta moći će da uživaju i u brojnim izložbama:
2 - 8. jul - Smilja Šulović – slikar amater iz Kragujevca
9 - 15. jul - Danica Mitrović - likovni umetnik iz Zreljanina
16 - 22. jul - Format mali - Izložba u organizaciji Art Centara lepih umetnosti, dizajna i zanata Beograd
23 - 29. jul - Tijana Čakić je rođena 1980. godine. Diplomirala je 2005.godine na Akademiji lepih umetnosti u Veneciji
30. jul - 5. avgust - Janko Laco - slikar iz Zrenjanina
6 - 12. avgust - Rajko Karišić - Diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu
13 - 19. avgust - Tanasko Lješević - Profesor fizičkog vaspitanja u penziji iz Beograda
20 - 26. avgust - Jovana Bajović Zdravković - Diplomirala slikarstvo na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i Dizajna u Beogradu
27. avgust - 2. septembar - Gordana Kutlešić Domanović - samouki slikar iz Užica
 

Kultura & tradicija Izložba Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor