Kulinarske radionice u "Zračku"

25 Jul 2015

Svake srede, u kuhinji u okviru Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, organizuju se kulinarske radionice, za starije korisnike.

Kuhinja u "Zračku" je opremljena u toku projekta koji je udruženje Zlatiborski krug realizovalo 2012. godine, uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike, u okviru programa  za unapređenje već uspostavljenih usluga i razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite. Tada je započeta praksa da učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini, smer kulinarski tehničar, dolaze jednom nedeljno u Dnevni boravak, kako bi korisnicima pomogli u sticanju osnovnih veština pripremanja hrane, koje su neophodne za osamostaljivanje. Za učesnike radionice - korisnike „Zračka“, pored onoga što uče o snalaženju u kuhinji veoma je važno i druženje sa vršnjacima, a mladi volonteri kroz ovo druženje stiču korisno iskustvo.

Tokom leta, dok su srednjoškolci na raspustu, korisnicima „Zračka“  i njihovim vaspitačicama u kuhinji se pridružuju volonteri, članovi Zlatiborskog kruga.

U sredu, 22. jula, Aleksandra Glišović Cerovina je učesnike radionice učila kako da pripreme mafine. Radionici su prisustvovale i Jagoda Jeremić, koordinatorka Volonterskog socijalnog servisa i dve devojčice od 12 i 8 godina. Nakon radionice, koja je uz smeh i šale proletela, korisnici su, sa gostima, iz kuhinje prešli u prostorije za rad gde su svi zajedno pevali i igrali se. Na kraju su korisnici Aleksandri uručili poklon, ukrasnu sveću koju su napravili u okviru umetničko-kreativnih radionica.

Druženje sa korisnicima „Zračka“ volonterima donosi radost, pozitivnu energiju, nova iskustva i predstavlja divan način da kreativno i korisno upotrebe svoje slobodno vreme.

Vesna Belčević, PR
UG  Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31
Čajetina 31310
zkrug@open.telekom.rs
mob. 063 857 9935
 

Javni sektor Radionica Opština Čajetina, Čajetina