Konkurs EKO AGRARA, drugi javni poziv za podsticaje u poljoprivredi traje do 10. juna

29 Maj 2022  /  Izvor: Zlatiborpress

1

Mnogobrojne aktivnosti i radovi sprovode se tokom čitave godine u „Zlatiborskom Eko Agraru“, radi unapređenja proizvodnje i poboljšanja uslova života poljoprivrednika na teritoriji Opštine. Od osnivanja  do sada „Zlatiborski eko agrar“, primer je dobre prakse kada je u pitanju podrška i razvoj poljoprivrede.

Za unapređenje poljoprivredne politike ruralnog razvoja, PD "Zlatiborski Eko Agrar" nastavlja sa merama podrške. Nakon završenog prvog kruga, u  toku je drugi javni poziv za podsticaj u poljoprivredi, a  Eko agrar raspisao  je sledećih  pet konkursa:  za podsticaje u  organskoj proizvodnji; za podršku mladima ;  za uvođenje i sertifikaciju organskih proizvoda i oznake geografskog porekla; uvećanje stada iz sopstvenog zapata; za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.Maksimalan iznos za podsticaj po gazdinstvu je 800.000 dinara, a svi zainteresovani dodatne informacije mogu pronaći na internet stranici „Zlatiborski Eko Agrara“. 

„Podsticaje koje delimo uvek su aktuelni, najbitnije je napomenuti da je u toku drugi javni poziv koji je raspisan 1. maja i traje do 10. juna. Odziv proizvođača je ozbiljan, i sve ide po planu za sada“, rekao je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko Agrara“. 

Više o konkursu možete pročitati na portalu EKO EGRARA OVDE.

U okviru PD „Zlatiborski Eko Agrar“ posluje i Agrotehnički centar u Krivoj Reci, a  još jedan vid razvoja poljoprivrede u opštini Čajetina jeste rad na izgradnji Agrobiznis centra, koji će objediniti mlekaru „Naša Zlatka“, Agrotehnički centar i nove sadržaje kao što su sušara, hladnjača. Agrobiznis centar je mesto susreta svih kojima je održivi razvoj poljoprivrede jedan od najvažnijih prioriteta. 

„U Agrobiznis centru svi radovi su vezani za proširenje mlekare i za započete radove na izgradnji hale za potrebe Agrotehničkog centra, koji već skoro pola godine funkcioniše na teritoriji naše Opštine“, kaže ditektor Eko Agrara, Marko Marić. 

Poljoprivredni sajam u  Novom Sadu koji se održava od 21. do 27.maja, posetilo je 75 proizvođača iz Zlatiborskog okruga.

„Eko agrar i lokalna samouprava organizovali su posetu Sajma na koji su otišli naši proizvođači. Nije u pitanju ponuda već smo omogućili našim ljudima da vide sve što nudi Novosadski sajam, sve što može biti ponuđeno o poljoprivredi  u našoj zemlji, nalaziće se na tom sajmu u Novom Sadu“, rekao je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko Agrara“.

Zaposleni u preduzeću „Zlatiborski Eko Agrar“  zajedno  sa predstavnicom sertifikacione kuće „Organic Control System“ iz Subotice, Marijom Vukosav, u proteklom periodu obišli su poljoprivredne proizvođače opštine Čajetina. 

„Poseta je bila radna i imala je dvojako značenje, sertifikaciona kuća „OCS“ radi kontrolu kvaliteta kod nas vezano za Žig Dobro sa Zlatibora, a drugi motiv je obilazak proizvođača koji su ušli u proces konverzije za organsku proizvodnju. Imamo jednog proizvođača meda i još jednu preradu mleka u Krivoj Reci, koji su postali novi korisnici, nosioci žiga Dobro sa Zlatibora“, rekao je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko Agrara“.

Tokom posete predstavnice OCS i provere kvaliteta proizvoda, produženje prava na korišćenje Žiga Dobro sa Zlatibora dobili su: Mlekara „Biljana Krin“ iz Rožanstva, mlekara „Naša Zlatka“ iz Krive Reke i poljoprivredno turističko domaćinstvo Melović iz Rožanstva. 

Kulturni centar Čajetina
Sanja Glišović
Zlatiborpress.rs

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina