Kongresni turizam - Srbija u kongresnom turizmu napredovala sa 72. na 42. mesto

12 Maj 2014  /  Izvor: Tanjug

1

Srbija je prošle godine napredovala sa 72. na 42. mesto na listi kongresnih destinacija, a Beograd je zauzeo 4. mesto u Istočnoj Evropi, pokazali su rezultati Međunarodne kongresne asocijacije ICCA (International Congress and Convention Association).

Sa 66 međunarodnih skupova održanih u prethodnoj godini, koji ispunjavaju stroge ICCA kriterijume, Srbija je ostvarila najbolji rezultat do sada, saopštila je u petak (9. maja 2014. godine) Turistička organizacija Srbije (TOS). U 2007. godini, kada je Kongresni biro Srbije osnovan u sklopu TOS-a, Srbija je bila na 72. poziciji sa svega 11 skupova, što je u proteklom periodu čini najbrže rastućom kongresnom destinacijom u Evropi.

Sa ovim rezultatom Srbija je peta po redu destinacija u Istočnoj Evropi, iza Poljske, Češke i Mađarske i u rangu sa Hrvatskom, dok je značajno prevazišla Rumuniju, Sloveniju, Slovačku, Bugarsku, baltičke države i još niz drugih evropskih zemalja.

Najveći deo kongresnog biznisa se odvija u Beogradu, koji sa 52 međunarodno priznata skupa deli 44. mesto sa Melburnom, ali i u rangu je sa gradovima kao što su Vašington, Atina, Montevideo, Firenca. Među direktnim konkurentima iz Istočne Evrope nalazi se na 4. mestu, iza Praga, Budimpešte i Varšave, a ispred Moskve, Bukurešta, Krakova, Petrograda, Zagreba, Ljubljane.

Na listi top 300 gradova sveta se nalazi i Novi Sad, koji je u rangu sa ostalim značajnim destinacijama iz bivše Jugoslavije, među kojima su Sarajevo, Skoplje, Ohrid, Budva, Split, Maribor, navedeno je u saopštenju TOS-a.

Privreda & usluge Obaveštenja Edukacija Opština Čajetina, Zlatibor