Kongresni centar Mona Zlatibor - 6. seminar PSSS RS i Prva regionalna konferencija savetodavaca jugoistočne Evrope

18 Novembar 2014  /  Izvor: Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Srbije
Datum: -

1

U organizaciji Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, na Zlatiboru, 17. novembra 2014. godine otvoren je Šesti seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije i Prva regionalna konferencija savetodavaca jugoistočne Evrope.

Trodnevni skup savetodavaca organizuje se kako bi se savetodavci upoznali sa izazovima koji čekaju Srbiju na putu ka EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i cilju kontinuiranog usavršavanja i inoviranja znanja iz najvažnijih oblasti poljoprivredne proizvodnje. Ove godine, poseban akcenat dat je razmeni mišljenja i iskustava, kao i povezivanju savetodavaca u regionu, a sve u cilju razvoja savetodavstva i pružanju efikasnije pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

U skladu sa ciljevima skupa, uoči Seminara i Konferencije održan je i radni sastanak kome su prisustvovali ministar poljoprivrede Prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi dr Snežana Janković sa svojim saradnicima, kao i predstavnici Evropskog foruma poljoprivrednog i ruralnog savetodavstva i Međunarodne akademije savetodavaca u poljoprivredi i porodičnom preduzetništvu i zemalja-partnera iz regiona jugoistočne Evrope.

Seminar i Konferenciju otvorila je dr Snežana Janković, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Prisutnima su se obratili i gospodin Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Kirbi. U okviru uvodnog dela, prisutnima su pozdravili i gospodin Tom Keli, predstavnik Evropskog foruma poljoprivrednog i ruralnog savetodavstva, gospodin Mihael Kigler, predstavnik Međunarodne akademije savetodavaca u poljoprivredi i porodičnom preduzetništvu i gospodin Milan Husnjak, predstavnik Savetodavne službe Hrvatske.

Učesnici Seminara i Konferencije su predstavnici: Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Univerziteta u Kentakiju, Evropske unije, Evropskog foruma poljoprivrednog i ruralnog savetodavstva i Međunarodne akademije savetodavaca u poljoprivredi i porodičnom preduzetništvu, predstavnici 10 zemalja-partnera iz regiona jugoistočne Evrope, Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Republike Srbije, kao i profesori fakulteta, vodeći stručnjaci iz naučnih instituta, gosti iz zemlje i inostranstva i predstavnici medija.

Skup je i ove godine oplemenila izložba poljoprivrednih proizvoda koji su rezultat rada savetodavaca Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Republike Srbije.

Privreda & usluge Seminar Opština Čajetina, Zlatibor