Koncertno veče hora "Radost" iz Minska, Kulturni centar Zlatibor

21 Januar 2020  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs

1

Hram Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru i TO Zlatibor organizuju 24. januara koncertno veče hora „Radost“ koje postoji pri manastiru Svete Jelisavete iz Minska. Upriličeni koncert  će biti održan u crkvi na Zlatiboru sa početkom u 19 časova.

Horom će dirigovati monahinja Julijana Denisova.

Monahinja Julijana rukovodi sestrinskim horom i Prazničnim horom minskog manastira svete Jelisavete (koji je do 2007. godine bio Prvi hor minske crkve svetih Petra i Pavla). Na početku svog stvaralačkog razvoja hor je učestvovao u različitim konkursima i festivalima. Tako je 1999. godine na IV Međunarodnom festivalu pravoslavnih pesama u Minsku osvojio Gran-Pri, a 2000. godine je dobio nagradu na XIX Međunarodnom festivalu pravoslavne crkvene muzike u Hajnuvci (Poljska).

Hor je tri puta učestvovao na Festivalu ruske duhovne muzike u Vilnusu (Litvanija), kao i u Varšavi na Međunarodnom festivalu sakralne muzike; pojao je u hramovima Hrista Spasitelja i ikone Majke Božije „Vsjeh skorbjaščih Radost“ na Ordinki, kao i u Kraljevskoj sali Ostankino u Moskvi, u Sali akademske kapele i Velikoj sali filharmonije u Sankt-Peterburgu, u Uspenjskoj crkvi u Harkovu, pojao je na bogosluženjima u Pskovo-Pečerskom, Divejevskom i Valaamskom manastiru. U toku poslednjih godina hor učestvuje u obnovi „Velikoposnih koncerata“ – jednom od glavnih projekata „Akademije pravoslavne muzike“ u Sankt-Peterburgu.

Sa sestrinskim horom je učestvovala na misionarskim gostovanjima u evropskim zemljama: Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Engleskoj i Irskoj. Takođe je bila član žirija Prvog međunarodnog konkursa pravoslavnih kompozitora „Roman Slatkopojac“ (Sankt Peterburg). Od 1994. do 2018. godine napisala je oko 180 crkvenih pesama, obrada i aranžmana. Za doprinos preporodu duhovne obnove otadžbine nagrađena je medaljom „Za zasluge“.

Od 2010. godine do danas monahinja Julijana je rukovodilac Međunarodnog festivala pravoslavnih pesama „Deržavnij glas“, a (od 2017. godine) i minskog festivala „Velikoposni koncerti“

Kultura & tradicija Koncert Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor