Komunalna inspekcija: obavezno čišćenje snega ispred objekata

6 Decembar 2017  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs

1

Imajući u vidu prethodne intenzivne snežne padavine, iz Komunalne isnepkcije Opštinske uprave Čajetina podsećaju sva fizička lica i preduzetnike da uredno čiste sneg i led ispred svojih objekata, kako ne bi bili prinuđeni da u slučaju ne ispunjavanja tih obaveza primenjuju kaznene odredbe predviđene Zakonom.

Članom 82. Odluke o komunalnom uređenju opštine Čajetina definisano je da su sva pravna i fizička lica u obavezi da uklanjaju sneg i led sa trotoara, širine do pet metara ispred svojih poslovnih i stambenih objekata. Istu obavezu imaju vlasnici, ili korisnici privremenih montažnih objekata. Iz komunalne inspekcije naglašavaju da se prilikom uklanjanja snega i leda ne zatrpavaju slivnici, kao i da se sneg i led odlažu tako da ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom.

Neophodno je da sva pravna i fizička lica uklanjaju sneg i led ispred poslovnih i stambenih objekata, jer u protivnom komunalna inspekcija će morati da postupi u okviru svojih nadležnosti. Kazne nisu male. Ove godine je izmenjena odluka o komunalnom uređenju. Fizička lica će se u prekršajnom postupku kazniti od 20. 000 do 80. 000 dinara. Preduzetnici od 50. 000 do 250. 000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu od 20. 000 do 80. 000 dinara i pravno lice od 100. 000 do 1 000 000 dinara“, ističe komunalni inspektor Opštinske uprave Čajetina, Danka Nikolić.

Ista odluka predviđa sankcije i za sugrađane koji u kontejnere bacaju užareni pepeo, što prouzrokuje veliku materijalnu štetu. Prema rečima Olivera Ristanovića, rukovodioca Službe održavanja javnih površina u KJP „Zlatibor“, poslednjih godina na području Čajetine i Zlatibora takvih slučajeva je sve manje, ali ne i u seoskim mesnim zajednicama:
„Imali smo već slučajeva u Mačkatu i ka Beloj Zemlji da su nam goreli kontejneri. To je šteta za sve, i za Opštinu i za firmu, jer cena jednog velikog kontejnera je preko 500 evra“, dodaje Ristanović.
Kako bi se pomenuti problemi izbegli iz KJP „Zlatibor“ apeluju na sugrađane da pepeo najpre ohlade a potom bacaju u kontejnere ili pored njih. S obzirom da je zimska turistička sezona na pragu, ova služba korigovaće dosadašnji režim rada, što podrazumeva intenzivniji odvoz smeća i uređenje javnih površina.

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina