Kolač od šljive madžarke iz Sirogojna

6 Decembar 2019  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, Zlatiborske vesti

Ana Dabović iz Sirogojna ovom poslasticom, koja se dobro prodaje u Muzeju „Staro selo", neguje ukuse našeg kraja protkane sećanjima na starinske običaje i praznična raspoloženja.

Savez seoskih žena opštine Čajetina je od svog osnivanja bio veoma aktivan. Uz podršku lokalne samouprave, TO Zlatibor kao i Ženskog centra Užice, ovo udruženje postaje sve zapaženije. Jedna od članica Saveza seoskih žena jeste i Ana Dabović iz Sirogojna koja pravi skoro zaboravljene kolače od šljiva, koji su bili nezaobilazni deo lepšeg odrastanja nekadašnjih  generacija, slatkiš koji je služen samo u posebnim prilikama.

„Ja sam od devedesetih radila za Muzej „Staro selo”, pravila slatka, džemove, sokove, sve od šumskog i domaćeg voća. Onda smo došli na ideju da bismo mogli da probamo da pravimo kolač od šljiva i vidimo da li će to da se prodaje. Pitala sam mamu i babu, koja je tada bila živa, kako su to one pravile jer se odlično sećam kako je sve izgledalo kad su ređale i sušile kolače. To se za posebne dane spremalo, za Badnje veče, za Božić, kada se deci davalo pa smo jedva čekali praznike”, priča Ana Dabović iz Sirogojna.

Proces pravljenja kolača od šljiva je dug. Isključivo se prave od šljive madžarke koje, na žalost, ima sve manje u našim krajevima. Naši stari su zaključili da ni od jedne druge sorte kolač nije tako dobar.
 
„Skuva se običan pekmez, kako su to naše bake radile, samo se izvadi košpa i gusto se skuva. Potom se doda projino brašno i vrlo malo šećera, sve zavisi od šljive, jer ako je šljiva slatka onda šećer nije ni potreban. Posle toga se stavljaju na kupusnu lisku, suše se na suncu i uz strujanje vazduha”, kaže Ana.
 
Kolač se, uz stalno prevrtanje, suši najmanje mesec dana. Nakon toga se po pravilu uvija u listove loze, ali je gospođa Dabović postupak malo modernizovala pa kolače prvo uvija u celofan, jer se tako lakše odvaja od podloge. U poslu joj, najviše prilikom pakovanja, pomažu kći, snaha i muž. U toku godine upakuju i do dve-tri hiljade kolača, a prodaju se najviše u „Starom selu”.

„Ovaj kolač se prodaje ovde kod nas u Muzeju „Staro selo” od samog početka rada prodavnice. Mnogi gosti kad dolaze uvek traže taj kolač od šljiva, jer na drugom mestu ga ne nalaze”, kaže Vida Pavlović iz Muzeja „Staro selo” Sirogojno.

Prezentovanje i prodaja kolača, kao i mnoštva drugih proizvoda koje pravi Ana sa svojom porodicom, postalo je lakše otkako je osnovan Savez seoskih žena koje će uskoro dobiti i svoj prodajni prostor na Zlatiboru.
 
„Mnogo znače udruženja, pogotovo za ove mlade, i jako mi je drago da mladi ostaju na selu”, ističe gospođa Dabović.
 
Kolač od šljiva izaziva posebno veliko interesovanje kod stranih turista, prosto mami neobičnošću pakovanja, a potom i pričom o njemu. Zapazili su ga nedavno gosti iz Švedske koji su bili u zvaničnoj  poseti opštini Čajetina, ali i Slovenci kod kojih su gostovale predstavnice udruženja žena iz jugozapadne Srbije, među kojima i četiri članice Saveza seoskih žena iz Čajetine. Ana Dabović ovom poslasticom neguje ukuse našeg kraja protkane sećanjima na starinske običaje i praznična raspoloženja.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Sirogojno