Knjiga stihova Marije Vulović "ODMREŽAVANjE"

23 Avgust 2023  /  Izvor: Biblioteka Ljubiša R. Đenić

1

U utorak, 22. avgusta 2023. godine je u SB Čigota na Zlatiboru, u okviru letnjeg kulturnog programa pod nazivom "I to smo mi", pred prepunom salom publike predstavljena prva knjiga stihova Marije Vulović "ODMREŽAVANjE" u izdanju Književne opštine Vršac.

Marija Vulović (rođ. Jovanović; Užice 1978.) diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost i jezik. Kao gimnazijalka počinje da piše poeziju. Nakon višedecenijske pauze vraća se stihovima na nagovor prijatelja iz mladosti, pre svega Milene Božoviž Manić. Pesme je objavljivala u Književnim novinama, Balkanskom književnom glasniku, Šrafu, Međaju, Kirki, Književnim vertikalama, Ćirilici... kao i na nekoliko internet stranica (magazin Dunjalučar, Filozofski ogledi, itd.)

Lektor je i korektor nekoliko univerzitetskih udžbenika i naučnih monografija. 
Živi i radi u Čajetini. Majka je triju devojčica: Vanje, Sare i Sanje.

Marija Vulović piše resko, saglasno podneblju iz koga dolazi. Ispisuje stihove „ogoljene duše“, jer ko god odluči da preživi svoje „snebivljive strahove“ drugačije i ne može i ne sme, ona voli suprotno od preovlađujućeg načina voljenja u našem dobu. Ako vam se učini da ponekad zaplače nad „kobi neostvarenih mogućnosti“, to neće biti izgovoreno na patetičan način, već uz tihu, jedva primetnu nežnost prema ljudima i stvarima. U dosluhu „sa svicima i ribama“ Marija diže spomenik od „stihoslovlja“ svojim precima; ona istovremeno razara i uzdiže palanački život, obično prepun ostrašćene zlobe i praznine; u tom i takvom životu retki su trenuci objave lepote koja postoji „u inat svim besmislima“ bivaju utoliko dragoceniji.

Katarina Majić

Kultura & tradicija Književno veče Edukacija Pesnik Opština Čajetina, Zlatibor