KF . Klot-frket . Knitting factory . Fabrika pletenja . Marija Krstović . Zlatibor

28 Maj 2014  /  Izvor: FB KF KnittingFactory Zlatibor, Prodaja proizvoda KF Knitting Factory - www.zlatibor.rs/kf

Marija Krstović, istoričarka umetnosti rođena je u Gornjem Milanovcu, ali već deset godina živi i radi na Zlatiboru. Vlasnica je domaće radinosti “Klot-frket“ osnovane 2005. godine. „Klot-fket“ je mala porodična manufaktura, koja se bavi proizvodnjom odevnih predmeta od vune i konca inspirisanih našom bogatom tradicijom i oblikovanih modernim zahtevima savremenih kupaca. Od skoro radnja ima i drugo ime “Knitting factory” (Fabrika pletenja) kako bi ime bilo pristupačnije i razumljivije i kupcima iz inostranstva, kako onima koji posećuju planinu, tako i onima koji se interesuju za Marijin rad putem interneta.

Od tradicionalnih elemenata, Marija je zadržala tehnike izrade - pletenje, heklanje i vez, neke od motiva kao i prirodne materijale, vunu, pamuk, lan, svilu..., dok dizajn usmerava ka stvaranju savremenog izgleda, pomno prateći svetsku modnu scenu. Ništa se ne proizvodi serijski, svaki model je jedinstven. Ljubav prema starim, danas nepravedno zapostavljenim, zanatima i zanimanjima Marija gaji još od detinjstva, prvenstveno zahvaljujući dedi po ocu, vrsnom opančaru, posledenjem kog je rudničko-takovski kraj imao. Kada se zanatskom miljeu doda i istorija umetnosti, kroz koju se može proučavati raznoliko polje vizuelnog stvaralaštva, uz veliku količinu ljubavi i posvećenosti, dobija se novo viđenje prošlosti i zanimljive pojave.

Džemperi, heklane i vezene bluze, vezene suknje od lana i svile, zimski dodaci plene svojom unikatnošću, vedrinom boja i ljubavlju, koju Marija, zajedno sa svojim vrednim pomoćnicama, unosi u svaki izrađeni komad. Prema potrebama i obimu proizvodnje broj žena koje učestvuju u izradi modela stalno se menja. Marija ističe da joj je žao što ne može omogućiti stalni angažman svim vrednim saradnicama iz Jablanice, Branešce, Čajetine i Užica, jer veruje da se svaki posao kvalitetije obavlja uz moto „ što više ideja i ženskih ruku, to veselije“. Bez njihovog truda, rada, umeća i strpljenja ne bi bilo moguće održavati kvalitet proizvoda tokom svih ovih godina.

Iako zna da plete, Marija priznaje da se u poređenju sa iskusnim zlatiborskim pletiljama smatra početnicom i za sada svoje snage fokusira na proučavanje, dizajn i plasman proizvoda, koje posetioci Zlatibora mogu videti i kupiti u drvenoj kolibi, namenski postavljenoj i opremljenoj u dvorištu Marijine porodične kuće. Takođe, prodaja se obavlja i narudžbinama preko Facebook stranice i stranice www.zlatibor.rs/kf zahvaljujući kojima, Marijine modele nose ne samo žene iz Srbije, već i iz Hrvatske, Danske, Engleske, Rusije, Amerike, Australije...

Marija Krstović je do sada imala i zapažene nastupe na mnogim modnim revijama, bila je angažovana na projektima koji su promovisali stare zanate i angažovali lokalnu zajednicu. Godine 2011. dobila je nagradu „Zlatna desetka“ za očuvanje starih zanata - štrikanje, na Skadarlija festu u Beogradu.

Marija voli svoj posao i ističe da i pored mnogih teškoća sa kojima se u Srbiji susreće svako ko se bavi privatnim poslom, ipak ne odustaje od svojih ideja i ciljeva. Želi da stvara odevne predmete, koji nemaju vremenskih ograničenja i koji će promovisati ručno rađenu odeću na potpuno drugačiji način. U tom smislu ističe da gaji duboko poštovanje prema svemu što je sa Sirogojno džemperima učinila g-đa Dobrila Smiljanić, a danas uspešno nastavlja “SIROGOJNO COO”. Ali, takođe smatra da mnoštvo bogatih motiva i mustri nije iscrpljeno i da nije sve „rečeno“ na ovim čuvenim džemperima, već da je naša tradicija jedno bogato polje sa kog je moguće ubrati još mnogo inspirativnih cvetova, koji će uticati na nove generacije i podsticati ih da se bave ovim poslom čuvajući ih od zaborava. U tom smislu, ima u planu da otvori i školu za obuku tradicionalnih tehnika pletenja, heklanja i veza, za početak na Zlatiboru, a kasnije i u nekom od većih gradova Srbije.

Kultura & tradicija Privredne aktivnosti Ulepšavanje Opština Čajetina, Zlatibor, Sirogojno, Jablanica