Kancelarija za mlade Čajetina - projekat "Sušara za voće, posao za mlade"

2 Jun 2016  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Kancelariji za mlade opštine Čajetina na ovogodišnjem konkursu Ministarstva Omladine i sporta odobren je projekat „Sušara za voće, posao za mlade“ u vrednosti od 1.680.000,00, a u trajanju od 8 meseci.

Projekat kojim će se baviti KZM ima za cilj da mladim voćarima obezbedi jedan od načina kako mogu da se samozaposle i pokrenu neki svoj biznis. Obezbediće se prostor koji će se opremiti i posedovati komoru za sušenje voća. Pomenuti prostor nalazi se u selu Kriva Reka, dok će nakon opremanja prostora, biti aktivirano neaktivno udruženje voćara i povrtara koje će učlaniti mlade koji bi želeli da se uključe u rad. Kasnije, organizovanjem obuka, pospešiće se mladi da kroz registraciju svojih poljoprivrednih domaćinstava mogu sami da se samozaposle i da svoje proizvode plasiraju na tržište.

„Za učešće na projektu mlade ćemo motivisati tako što će za vreme trajanja projekta biti besplatno sušenje voća, ambalaža i etiketa. Opština Čajetina će sve vreme trajanja projekta, a i kasnije, finansirati tekuće troškove kao što su struja, voda i drugo“, objašnjava Tijana Rosić koordinator Kancelarije za mlade.

Nakon završetka finansiranja od strane Ministarstva Omladine i sporta, sušara za voće će nastaviti da se finansira u okviru preduzeća „Zlatiborski Eko agrar“. Kada se projekat završi, „Eko agrar“ će zaposliti dvoje mladih koji će raditi u sušari za voće. Kako će za vreme trajanja projekta biti besplatno sušenje voća za mlade, kasnije će se naplaćivati, ali samo da bi se pokrili tekući troškovi.

Privreda & usluge Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Čajetina