Kako je nastala Čajanka na Čukeru

3 Februar 2024

1

Čajanka na Čukeru
Pokrenuta pre 12 godina, 2012. godine od strane bračnog para Glišović, Aleksandre i Miloša sa Zlatibora, „Čajanka na Čukeru“ ostaje prvo lepo i zdravo dešavanje kojim oni započinju svaku novu godinu. Jer, Čuker ih je odavno osvojio svojim vidikovcem i poznanstvima sa dragim ljudima! Pri lepom vremenu pogled daleko seže i priroda Zlatibora otkriva se oku posmatrača.

„Na žalost, u tom periodu kada smo počeli da idemo na Čuker, na tom usponu smo retko kada sretali nekog. Ali, nama je bilo lepo da ponesemo termos sa čajem i čašicama i 1. januara sebi priuštimo nešto posebno, nesvakidašnje“, priča nam Aleksandra - Saška Glišović. Po povratku, kada sretnu nekog od prijatelja koji ih pita gde su bili, odgovarali su – na čajanci. I, tako je krenulo.

Isprva pomalo radoznalo, pomalo kao da odgovaraju sopstvenom izazovu, pridruživali su im se prijatelji i poznanici. Kome se svideo njihov običaj, u šetnju do Čukera išao je i sledeće godine. Vremenom se brojka uvećavala,  a od pre dve godine sa njima su krenuli planinarski klubovi i društva da pozivaju svoje članove na „Čajanku na Čukeru“ i taj datum čak uvrstili u svoj zvanični kalendar aktivnosti.  

„Ovogodišnja "Čajanka " je  bila najmasovnija do sada i u njoj je učestvovalo oko 100 ljubitelja prirode, planinari PK "Tornik", "Zlatiborske šetnje", PK "Rujno", PK "Omorika", pojedinaca koji su po prvi put osvojili neki planinski vrh, oko 15-oro dece “ pričaju Glišovići. „1. januara  u 12. časova krenuli smo po mestimično sunčanom vetrovitom danu, svako određujući svoj tempo hoda. Slojevita garderoba se skidala, raskopčavala i ponovo oblačila spram varijacija u vremenu. Kratak predah sledio je kod Jedinog bora gde se uvek zastane da se uzme daha, da se požele neke želje pre nego što se  nastavi ka vrhu. Na osvojenom Čukeru u zavetrini, ljubitelji prirode osvežili su se domaćim planinskim čajem, keksima, voćem koje su učesnici poneli. Slikanja za uspomenu takođe nisu izostala.“

Ovom šetnjom i druženjem Glišovići su izuzetno zadovoljni,  posebno najmlađim i najstarijim članovima ove male avanture: "Čestitamo najmlađima na prvoj „Čajanci na Čukeru“ i osvojenom vrhu, kao i Milanki i Veliši, učesnicima „Čajanke“ starijim od 70 godina!"

Do narednog početka godine, Saška i Miloš nastavljaju da slobodne trenutke koriste za uživanje u prirodi. Kažu da je „Čajanka“ njihov način da promovišu zdrav život, ali i lepote ove naše čarobne planine.

Mirjana Ranković Luković
Zlatiborpress

Sport & rekreacija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor