Kakav vazduh udišete? - inicijativa za postavljanje javnih displeja/bilborda

8 Novembar 2017  /  Izvor: Autor: Aleksandra Petrovski

1

Nišlija u Silicijumskoj dolini, Nikola Božinović, održao je briljantno predavanje na konferenciji WWVrsac tokom koga je je ispričao koje su najvažnije stvari koje je tokom proteklih 17 godna naučio od momenta kada je otišao u Boston na doktorske studije, preko preseljenja u Kaliforniju 2006. i osnivanja prvog startapa koji je izrađivao softver za obradu videa, zašto ne treba da izmišljate probleme, nego probate da rešite one koji vas muče i kojih ste svesni dok radite, zbog čega Silicijumska dolina funkcioniše na ličnoj preporuci i kako je njegov Frame nedavno dobio investiciju vrednu 16 miliona dolara. (neka vas ne mrzi da celo predavanje pogledate na ovom linku)

Završio je svoje izlaganje i učtivo pitao publiku da li ima još 3 minuta pažnje. Da, naravno! Još u toku njegovog predavanja na Twitteru su postavljani komentari oduševljenja.

Nikola je objasio šta je toliko snažno na njega uticalo proteklih dana, te je odlučio da investira svojih 10.000$ u inicijativu postavljanja javnih displeja/bilborda sa senzorima na kojima će biti meren i ispisivan kakav je kvalitet vazduha na brojnim lokacijama u Srbiji. Čovek koji se bavi krupnim biznisom u San Francisku pozvao je na saradnju sve koji imaju konstruktivnu ideju kojom mogu da doprinesu da, za početak, konstantna informisanost o ovome bude podignuta na viši nivo.

Harizmatični vođa studentskih protesta 1996. godine u Nišu dobio je najduži aplauz koji WWVrsac pamti za ovih 5 izdanja, a čim je direktor konferencije Ivan Ćosić “odsvirao kraj” Božinoviću je prišlo više ljudi da s njim podele prve ideje o tome kako bi mogli da se uključe.

Čak je brzopotezno oformljena Facebook grupa Kakav vazduh udišemo?

Naš način da inicijalno doprinesemo ovoj važnoj temi je da sa vama podelimo Nikolinu inicijativu, što činimo kroz video intervju koji sledi u nastavku.

Dakle, baš treba da znate kakav vazduh dišete. Neki od podataka za Srbiju postavljeni su na sajtu AMSKV. Istražite ga, ali nemojte tu da stanete. Razmislite kako možete vi da utičete da on bude bolji.

Javni sektor Obaveštenja Promocije Opština Užice, Opština Čajetina