Kad planina dođe u grad na francuski način

18 Mart 2015  /  Izvor: MOJ ENTERIJER

Širom čitavog sveta danas možemo videti uspešne inicijative koje su preduzete na temu Pametnog Grada…

Ali, ono što možemo očekivati od francuske firme Vincent Callebaut Architectures, odnosno ono što možemo videti iz njihovih planova za Pariz je nešto do sada neviđeno. Iako ćemo morati da čekamo do 2050. godine, isplatiće nam se, jer će po gotovim radovima francuska prestonica biti pravi raj pametne arhitekture.

Prateći Klimatski Energetski Plan Pariza sa ciljem smanjivanja 75% efekta staklene bašte i emisija štetnih gasova do 2050. godine, Paris Smart City je projekat koji uključuje istraživanje i razvoj integracije visokih građevina sa plus-energy sistemom koji proizvodi energiju za okolna područja. Kako bi se borili protiv fenomena urbanog toplog ostrva, podižući u isto vreme gustinu naseljenosti grada na daleke staze, ova studija prikazuje nam osam tipova mešovitih tornjeva.

Tornjevi nam predstavljaju povratak prirode u samo srce grada i integrisanu formu njihovog dizajna i pravila bioklimatizma, kao i obnovljive i reciklirajuće energije u inovativnim sistemima. Kako bi se okrenuli novim socijalnim inovacijama, oni su predstavili nove eko-odgovorne načine života, koji će podići kvalitet života u gradovima, uz neprikosnoveno poštovanje prema prirodnoj sredini.

Planinski tornjevi u Rue de Rivoli

Ovo će biti asortiman 15 zelenih, solarnih i hidrodinamičnih tornjeva, koji će koristiti vegetaciju za klimatizaciju ove poznate šoping zone.

Anti-smog tornjevi na Petite Ceinture

Serija od pet laganih spiralnih tornjeva, koji će predstaviti eko-koridor u istorijskom distriktu Pariza koji datira iz 14.veka.

Fotosintetički tornjevi na Montparnasse

Dekorisani biofasadama sa algama, ovi tornjevi će biti glavni ukras pejzaža koji neodoljivo podseća na Central Park u Njujorku.

Gnezdo Bambusa tornjevi u Masseni

Ovi termodinamični zeleni tornjevi biće obmotani mrežama od bambusa koje će sadržati voćnjake i vertikalne bašte sa povrćem.

Saće tornjevi u HBM Porte De Lilas

Blizu takozvane “kapije Pariza” ovaj razvojni kompleks napajaće se kroz zajedničku energetsku mrežu.

Farm neboderi u Porte d’Aubervilliers

Ruralna sredina dolazi u centar grada kroz konstruisanje tri vertikalne farme.

Mangrove tornjevi u Gare du Nord

Upotrebom pijezoelektričnog efekta za izvor napajanja ovih tornjeva, Mangrove tornjevi će pustiti korenje u svom okruženju, nalik na močvarno drveće po kom su dobili ime.

Most tornjevi u Pond – Aval

Ovo će biti amfibijske strukture koji će se prostirati preko reke Sene i spajati 12. distrikt Pont Amona sa 16. distriktom Pont Avala.

P.Ć.

Turizam Zanimljivosti Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor