Jesen na Zlatiboru - šetnjom do zdravlja

26 Septembar 2018  /  Izvor: TO Zlatibor

Još jedna uspešna letnja sezona je iza najposećenije srpske planine, a pred nama je godišnje doba koje će planinu okititi zlatnim bojama. Za sve zaljubljenike u Zlatibor, jesen je možda i najbolje vreme za boravak u prirodi. Prijatna temperatura, blago sunce, nestvarne boje i Zlatibor, pravi su recept za odmor i uživanje.

Jedan od najboljih načina kako provesti jesenje dane na planini su duge šetnje i boravak na čistom vazduhu. Zlatibor je već stotinu godina unazad vazdušna banja pogodna za rekreaciju, lečenje i oporavak od mnogih bolesti, pa se aktivnim odmaranjem na planini znatno može poboljšati zdravstveno stanje.

Omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru je „staza zdravlja“, koja vodi od centra Zlatibora do čuvenog spomenika na Šumatnom brdu. Duga svega dva kilometra, bez velikih uspona, lagana za hodanje, pogodna je za rekreatvinu šetnju i mladih i starih, i zdravih i onih koji su po zdravlje došli na „zlatnu planinu“. Klupice za odmor i nekoliko letnjikovaca na vrhu pravo su mesto da se udahne “ruža vetrova”.

Nezaobilazna destinacija za šetnju tokom boravka na Zlatiboru je lokalitet Oko. Do izvora koji prema predanju leči oči može se doći laganom šetnjom, veoma pristupačnim putem. Šetnja duga pet kilometara učiniće da se osećate puni zdravlja, nadisaćete se svežeg vazduha, oslobodićete se stresa i napetosti, a pitom pejzaž jesenjeg Zlatibora umiriće sva čula. Šetnju možete upotpuniti i posetom vidikovcu na Obadovom brdu, na svega kilometer udaljenosti od izvora Oko.

Ako želite malo ozbiljniju šetnju, dužu i strmiju stazu koja će vas dovesti do još jednog sjajnog pogleda, onda preporučujemo da krenete put vrhova Čigota ili Gradina. Od centra Zlatibora očekuje vas konstantan uspon do oba vrha, pa su staze srednjeg intenziteta napora. Na vrhu Gradina uređen je i letnjikovac sa teleskopom, za radoznale šetače koji bi želeli da bolje osmotre okolinu. A okolina, lepota kakvu možete doživeti samo ako predjete šest kilometara dugu stazu do vrha. Sa jedne strane pogled vam pada na varoš Čajetinu koja se ušuškala u dolinu između okolnih brda. Sa druge strane - Zlatibor na dlanu, moderno turističko naselje u punom sjaju.

Pored terena blagih uspona, Zlatibor se može pohvaliti i dobrim uslovima za pravo planinarenje, a Tornik je za to idealna destinacija. Do najvišeg vrha, koji leži na 1496 metara nadmorske visine, može se pešačiti obeleženom planinarskom stazom. Od centra Zlatibora potrebno je preći zahtevan put od 14 kilometara, pa su za ovu šetnju potrebni dobro zdravstveno stanje i još bolja kondicija. Nagrada za uložen napor je uživanje u nesvakidašnjem pogledu sa vrha Tornika koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ukoliko želite da uživate u blagodetima planine, nestvarno lepim pejzažima i krenete u potragu za zdravljem, neka ovi predlozi za šetnju budu početak vaše avanture. Ali nemojte se zaustavljati samo na tome. Istražite i otkrivajte i druge delove planine, jer šta je Zlatibor do nepresušan izvor avanture, zdravlja i inspiracije.

Sport & rekreacija Promocija Planinarenje Opština Čajetina, Zlatibor