Jedinstvene maskote u Jablanici - magarac Tatomir i jarac Tihomir

8 Maj 2014  /  Izvor: objavljeno u Politici 08.05.2014.

1

Jablanica na Zlatiboru – Lepotom mami udaljeno selo Jablanica u nedrima Zlatibora, sve u proplancima, stoletnim borovima i bistrim izvorima, pa se sve više turizmu okreće. Odnedavno Jablaničani imaju jedinstvene maskote: magarca Tatomira i jarca Tihomira. Od njih je turistički dvojac napravio njihov gazda Dragiša Slović, zvani Teher, ovdašnji veterinar.

O Teheru smo nekad pisali: neobičan je on seoski veterinar, ne leči samo životinje nego i ljude. Kad se krava teli ili osemenjava, konj razboli i kakvo drugo živinče zanemogne, Teher začas stiže i pomaže. Ali i kad se čeljade u ovim udaljenim brdima, osobito u snežnim danima, na bolest požali, nađe se on pri ruci za lakše intervencije: da „udari” injekciju, zaustavi krvarenje, steriliše ranu. I tako već 35 godina veterinarski tehničar Dragiša leči po Jablanici, Stublu, Ribnici i drugde s one strane Tornika. S tim što je, veli, lakše lečiti ljude nego životinje, jer one ne znaju da objasne šta ih muči.

A kako se i ova sela, po ugledu na centar planine, ka turizmu otvaraju, tako se i Teher pozabavio turistima. Uredio u svom domaćinstvu u centru Jablanice nekoliko etno-brvnara i vajata, malu vodenicu, vodoskok, potočić plivaju u kome patke. Sve je to nedavno, tokom vaskršnjih praznika, otvorio za goste. Dolazili mu turisti iz Rusije, koji su tih dana boravili na Zlatiboru: lepo se kod Tehera gostili, da igraju naša narodna kola učili, kamen s ramena bacali, pa i jablaničke maskote, magarca Tatomira i jarca Tihomira, upoznali. U kvizu pogađanja jarčeve težine pobednik je dobio burence rakije.

– Tatomir i Tihomir, dve živuljke dobre naravi, toliko su ruskim turistima bili zanimljivi da su tražili da ih potom dovedem i u Mokru Goru, kad su Rusi obilazili Drvengrad. Šta ću, stavio sam ih u prikolicu, zakačio je za auto i tamo odvezao. Jahali su magarca, a on se nije protivio – priča Teher koji je ovaj duet već predstavio na dočeku Srpske nove godine kod jablaničke crkve brvnare i na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Magarcu Tatomiru, kojim Dragiša ortački gazduje sa rođakom Milanom, deseta je godina, a jarac Tihomir ima samo dve. Oboje su, veruje vlasnik, blagosloveni. – Jednom se magarac razboleo od teške bolesti tetanusa. Lečio sam ga injekcijama i antibioticima, pružio mu sve sa svoje strane, pa na kraju rekao: sad jedino može Bog da ti pomogne. Sedam dana bio Tatomir nepomičan, a osmi dan, kao čudo, odjednom stao na noge i krenuo. Rekoh, otpisani se vratio. Sad je zdrav, miran i naravan, s malom decom se igra – opisuje Teher.

I jarac ima neobičnu sudbinu. – Tihomira sam dobio na poklon od bratstva obližnjeg manastira Dubrava, gde sam porodio njegovu majku kozu, i to carskim rezom. Tri jarića je ona tada donela na svet, dve mu sestrice i njega. S njim je bilo povuci-potegni, pa je monahinja Marija rekla: ako preživi, biće tvoj. I bilo je tako, kad je ojačao, doveo sam ga u Jablanicu. Ovde se lepo snašao, čitav harem koza pario, pedesetak potomaka ima. Mudar je, na kilometar me prepoznaje, kad mu iz ruke dajem šećer, on skoči povrh moje glave. Decu voli, a ovim velikim rogovima nikad nikog ne udara. I Tihomir i Tatomir dobro jedu: jarac seno, zob, kukuruz, brsti lišće, a magarac travu, zob – kazuje njihov gazda.

Teher ih katkad osedla, a on narodno odelo obuče, pa krenu u centar Zlatibora. Na Kraljevom trgu turisti se rado fotografišu s njima, a i turistička organizacija ih predstavlja kao atrakciju kad su nekakva dešavanja. – U poslednje vreme, otkad smo se pročuli, imamo mnogo poziva i od vlasnika cirkusa, predstavnika turističkih agencija, sa televizija. Dobro nam je, Tihomir i Tatomir zarade više nego što potroše: uvek bude njima za hranu, a meni za pivo. I dovoljno je – veli jablanički veterinar.

Branko Pejović

Zanimljivosti Opština Čajetina, Jablanica