Izložbe u Muzeju "Staro selo" Sirogojno

11 Maj 2013  /  Izvor: Muzej na otvorenom "Staro selo"
Datum: -

1

Povodom 18. maja Međunarodnog dana muzeja u Nedelji muzeja 13-19. maja u Muzeju na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu biće otvorene dve izložbe.

Novi folklor je izložba koja okuplja oko 30 umetnika i dizajnera koji koristeći bogatstvo kulturne baštine kroz proces proučavanja, često u saradnji sa zanatlijama, etnolozima i istoričarima umetnosti, kreiraju savremena rešenja predmeta i proizvoda iz oblasti premenjene umetnosti, dizajna, kozmetike, pa čak i ishrane. Ideja ovog projekta je promocija pojedinca kao kreativnog stvaraoca. Bogatstvo narodne umetnosti kombinovano sa sa veštinama zanatstva, upotrebnim vrednostima, novim materijalima i modernim idejama karakteristike su ovog projekta. Među predmetima koji će se naći na izložbi su komadi garderobe inspirisane nošnjom ili posebnim tehnikama veza i dekoracije, ručno rađena obuća, nakit, torbe, prototipovi dizajna keramičkih pločica, tapeta, posteljine i još mnogo toga. Inspirativna tema pruža velike mogućnosti na polju kreiranja, istraživanja, razvijanja niza proizvoda i promocije domaćeg dizajna. Izložbe su do sada prikazane u Beogradu, Novom Sadu i Stokholmu.  

Autor izložbe je Ljudmila Stratimirović - umetnički direktor kulturnog centra Grad - Beograd

Organizatori izložbe u Muzeju: Dr Nikola Krstović, viši kustos i Dragan Cicvarić, kustos

Izložba je otvorena od 13. maja 2013.g. u prostoru Obrazovne radionice Muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu.

U četvrtak 16. maja 2013.g. u Dvorani Muzeja biće otvorena izložba Manastiri i crkve zlatiborske oblasti, autora Zorice Ivković, muzejskog savetnika Muzeja na otvorenom "Staro selo".

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Sirogojno