IZLOŽBA - Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika

18 Oktobar 2021  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum: -

1

U petak, 22. oktobra 2021. godine u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor, sa početkom u 19 časova biće upriličeno otvaranje izložbe grupe autora pod nazivom „Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika“.
Izložba posvećena Trebinju i Hercegovini nastala je u toku 2020. godine kad je ceo svet bio u izolaciji i uglavnom  u virtuelnom svetu. Tada je nastala ideja da preko društvenih mreža bude sprovedena promocija kako Trebinja tako i Hercegovine. Iskorišćene su lepote Trebinja, koje su postavljene na društvene mreže, prilikom čega su počeli da se javljaju prvi umetnici iz Ukrajine, Rusije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Albanije, Turske i NJemačke sa svojim slikama. Očarani lepotom, većina je imala utisak da je reč o bajkovitom kraju. Tako je za dva meseca stiglo za potrebe virtuelne izložbe preko 120 radova od preko 100 umetnika iz celog sveta, a posle te izložbe napisana je i objava da ko želi pošalje svoj rad za potrebe izložbe muzeju.

Stigle su slike od 60 autora, većinom su to bili umetnici iz Srbije (zato se i javila želja da izložba bude u Srbiji). Krajem decembra 2020. godine otvorena je izložba i trajala je sve do februara, kada se seli u Gacko u Kulturni centar. Nakon toga, 27. aprila, izložba je otvorena u Narodnom muzeju Pančevo. Kasnije, od 3. avgusta, izložba je postavljena i u Beogradu, u kući Đure Jakšića u Skadarliji. Otvaranje novosadske izložbe bilo je 4. oktobra, a od 22. oktobra ova izložba grupe autora pod nazivom „Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika“ se održava i u Kulturnom centru Zlatibor i biće postavljena do 4. novembra. Nakon svih gostovanja, izložba se vraća u Trebinje.

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Zlatibor