Izložba slika "Divanhana" Kulturni centar Zlatibor

7 Februar 2020  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum: -

U četvrtak, 06. februara u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Divanhana“ koja je prošle godine održana u Novom Pazaru. Likovnu koloniju, kao i izložbu slika u Kulturnom centru na Zlatiboru organizuje Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka „Divanhana“.

Na izložbi su se našle slike koje je stvaralo devet umetnika: Sare Obradović iz Priboja, Milice Vesić iz Valjeva, Ane Komatine iz Bihaća, Une Antović iz Niša, Renee Belogi, Drenushe Dalipi, Zore Mahalik, Teodore Filipović i Andrijane Andrijašević iz Čajetine.

Izložba je otvorena za posetioce do 02. marta 2020. godine.

Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka, Divanhana, je osnovano 2015. i ono deluje u Republici Srbiji i internacionalno. Pored drugih ciljeva i zadataka, jedan od prioriteta Divanhane su mladi talentovani umetnici, pisci, muzičari. Ovo Udruženje broji nekoliko stotina članova i ponosi se svojim članstvom koje je raznoliko po verskoj, nacionalnoj, socijalnoj i bilo kojoj strukturi tj. pripadnosti čime se Divanhana ponosi a što se može videti i po ovoj izložbi. Udruženje ima armiju mladih, talentovanih, uspešnih umetnika koji se bore da kulturno stvaralaštvo opstane, postoji, razvija se i jača.

Pet godina sjedinjuje boje na kolonijama po čemu su i jedna od posebnih likovnih kolonija u Srbiji koja isključivo šansu pruža mladim slikarima. Na žalost, sve je manje entuzijasta. Dok je njih biće i kulture i Divanhana će im biti podrška onoliko koliko je u mogućnosti obezbediti potrebna sredstva. Zahvaljući Ministarstvu kulture i informisanja i Bošnjačkom nacionalnom veću, koji jednim delom sufinansira projekat, udruženje uspeva da zbliži mlade stvaraoce i da ih podrži do njihovih samostalnih izložbi.

Kultura & tradicija Izložba Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor