Izložba "Porodične scene" Marko Crnobrnja

16 Maj 2015  /  Izvor: Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno
Datum: -

1

Izložba „Porodiče scene“, akademskog skulptora Marka Crobrnje i autora postavke i kataloga dr Nikole Krstovića višeg kustosa Muzeja, inspirisana je aktuelnim momentom u Srbiji u kojem se menja odnos države i društva prema roditeljstvu, te samim tim i detinjstvu.

Kroz 15 skulptura se analiziraju scene iz „idiličnog“ porodičnog okruženja, preispituju odnosi roditelja i dece, dece međusobno... Potekle iz privatnog okruženja u kojem je stvaralac i muž i otac četvoro dece, dela su sinonimi za otvorena pitanja i dileme u sferi porodičnog, te otuda i nazivi koje u estetizovanu pojavnost unose nemir i sumnju i idiličnost porodičnog doma: „Kad porasteš kašće ti se samo“, „Mamin novi dečko“, „Tatin ponos“, „Ništa ispod toga“, „Snađite se sami“, Vajerles“, „Kućni ljubimac“...

Izložba je otvorena do 24. maja 2015.godine. Porodične radionice obrade drveta, koje će predvoditi šestočlana umetnikova porodica održaće se u Muzeju na otvorenom „Staro selo“, 16 i 17. maja, kao sastavni deo manifestacije Desetodnevna nedelja muzeja. Katalog izložbe dostupan je u „Starom selu“  ili u elektronskoj verziji na web portalu Muzeja www.sirogojno.rs.

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Sirogojno