Izložba kao kruna prosleve jubileja čajetinske osnovne škole

3 Jun 2017  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

1

OŠ „Dimitrije Tucović“ je mesec maj posvetila obeležavanju jubileja 130 godina postojanja, a izložba slika njenih đaka pod nazivom „130 za 130“ upriličena je u okviru toga. Izložba je otvorena 31. maja u biblioteci „Ljubiša R. Đenić“.

Obeležavnje jednog ovakvog jubileja kao što je 130 godina postojanja i rada čajetinske škole predstavlja izuzetnu stvar za istoriju zlatiborskog kraja, rekla je prilikom otvaranja sinoćnje izložbe slika Snežana Đenić, istoričarka umetnosti i direktorka biblioteke „Ljubiša R. Đenić“.

„Duga istorija ove izuzetno prosvetne institucije sa svim usudima, srećnim ishodima i preživljenim iskustvima u svom ishodištu sadrži blagoglasje najplemenitijih pobuda i ovaploćenje najviše svesti i savesti. U tom trajanju dugom i po vremenu i po događajima ova ustanova je bila i ostala temelj našeg narodnog prosvećivanja.“

Sama izložba pokazala je izuzetnu talentovanost ali i zainteresovanost dece za rad u sekciji koju vodi Danica Jevtić Šišović, nastavnica likovnog vaspitanja. Upravo to je ono što rad prosvetnih radnika čini možda najlepšim na svetu i zbog takve dece vredi svaki dan proveden u prosveti, naglasila je ona.

„Pozivam vas da pažljivo pogledate svaki ovaj rad i zapamtite ove umetničke potpise u uglu jer vrlo je velika verovatnoća da ćete za neke od njih čuti kao što danas znate za Boža Kovačevića, Branka Tijanića, Jelenu Tijanić, Obrada Jovanovića… Zapamtite neka od ovih imena, jer i ti ljudi su izašli iz ove škole, a ova generacija sada preti da bude bolja i veća od naših poznatih slikara!“

Iložbu možete pogledati u narednih 10 dana.

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Čajetina