Izgradnja sportskog parka na Zlatiboru i kružnog toka kod kampa

2 Novembar 2018  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs

1

Realizacija dva nova značajna projekta, koja će biti ostvarena uz inostrane donacije, upravo se priprema u opštini Čajetina. Reč je o gradnji sportskog parka na Zlatiboru u blizini zgrade Turističke organizacije, kao i izrada Plana detaljne regulacije za novi kružni tok na magistrali, koji će biti napravljen nedaleko od auto-kampa „Zlatibor”. Time se nastavljaju važne investicione aktivnosti po kojima je poslednjih godina prepoznatljiva ova lokalna samouprava i zlatiborski turizam. O ovim poduhvatima razgovarali smo sa zamenikom predsednika opštine Čajetina Arsenom Đurićem. Po njegovim rečima, za gradnju parka i izradu plana kružnog toka opština je iz donacija ukupno dobila oko 125.000 evra, dok će sama u ta dva posla učestvovati sa oko 30.000 evra.

„Njihovu realizaciju planirali smo sada u rebalansu budžeta, potpisani su ugovori i novac od donatora bi trebalo da bude uplaćen narednih dana. Pripremamo tendersku dokumentaciju, raspisaćemo tendere tokom novembra. Realizacija je na proleće, čim vremenski uslovi dozvole“, najavljuje Đurić.

Projekte finansira EU PRO I UNOPS. Program podrške Evropske unije razvoju opština - EU PRO - doprinosi ukupnom društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije. EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije.

Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Srbije. EU PRO se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES i Evropski PROGRES.

Ukupna ulaganja u izgradnju sportskog parka Zlatibor iznose 142.000 evra. Od toga 115.000 dobijeno je kao donacija, dok je učešće opštine Čajetina oko 26.000 evra.

„Izgradnja sportskog parka na otvorenom u centralnom delu Zlatibora povezaće jezero, teniske terene i druge sadržaje u jedinstven funkcionalni sportski kompleks. Biće to veoma sadržajan park, sa malom atletskom stazom, teretanom na otvorenom, spravama i igraonicama za decu, prave se i tribine… To je prostor za sportsko-rekreativne aktivnosti, dostupan svim građanima. Ovim opština Čajetina, pored uređenja lokacije, želi da stvori ravnotežu između potreba turista za komercijalnim sadržajima i potreba lokalnog stanovništva“, ističe zamenik predsednika opštine.

Opština Čajetina je vlasnik zemljišta i ovog objekta, dok je Turistička organizacija Zlatibor osmislila, razradila i finansirala izradu projekta. Biće to, nema sumnje, još jedan atraktivan i koristan prostor koji će obogatiti ponudu najposećenije planine Srbije.

Što se tiče novog kružnog toka na magistrali, data je evropska donacija opštini za izradu Plana detaljne regulacije.

„U tu svrhu od EU PRO smo dobili 10.500 evra, a učešće opštine je oko 4.800 evra. U realizaciju izrade Plana detaljne regulacije krenuće se odmah nakon sprovođenja tendera, Taj budući kružni tok na magistrali je vrlo značajan zbog regulacije saobraćaja i bolje dostupnosti okolnih turističkih objekata i lokaliteta. Omogućiće lakši i bezbedniji prolazak vozilima s jedne strane ka auto-kampu, Tić Polju i dalje ka Rudinama, Rožanstvu i Sirogojnu, a sa druge strane ka novom hotelu „Tornik”, Dino parku, „Čigoti”, sportskim terenima i drugim objektima u centru Zlatibora“, ističe za „Zlatiborske vesti” Arsen Đurić.

Z.V.

Privreda & usluge Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Zlatibor