Internacionalni festival visoke etno mode na Zlatiboru

9 Avgust 2013  /  Izvor: Info centar TO Zlatibor

1

U organizaciji modne kuće Verica studio, po prvi put ove godine, održava se Etnopeja - Internacionalni festival etno visoke mode 2013. 
 
Cilj projekta Etnopeja - Internacionalni festival etno visoke mode 2013. je da se kulture zemalja zbližavaju i pretapaju, a ideja je da ovaj Festival postane tradicija i da se svake godine održava na istim lokacijama, a to su: 
Zlatibor – 13.avgust, Kraljev trg sa početkom u 21h 
Beograd – 25.septembar, Galerija fresaka sa početkom u 20h 
  
Turistička organizacije Zlatibor je prepoznala ideju koju smo hteli da ostvarimo i podržala naš projekat, te su oni naši suorganizatori za prvi deo festivala koji se održava na Zlatiboru. 
 
Zamisao nam je da Zlatibor, pored toga, što je veliki turistički centar, koji neguje srpku tradiciju i kao takav je poznat i u svetu, postane i modni centar. Zlatibor zaslužuje da se modna dešavanja iz Beograda premeste na ovaj turistički centar koji pruža ogromne mogućnosti.  
 
Sam Festival nije zamišljen samo kao klasičan modni događaj, već i upoznavanje internacionalnih dizajnera, kako sa narodnim običajima, kulturom, tradicijom tako i sa prirodnim lepotama i turističkim atrakcijama naše Srbije. Internacionalni dizajneri će biti naši gosti 5 dana u avgustu i 5 dana u Beogradu. Za svaku lokaciju smo našim gostima tokom jednog dana organizovali turistički obilazak. Za Zlatibor smo planirali obilazak Muzeja u starom selu Sirogojno, Stopića pećine, Gostilja, Ljubiš, Tornika i drugih interesantnih lokaliteta. 
 
Etnopeja - Internacionalni festival etno visoke mode 2013. je zaživeo zahvaljujući Verici Planić, našoj eminentnoj modnoj kreatorki. Verica je 1995-te pokrenula u Srbiji stilizovanu etno modnu liniju koja je s vremenom postala prepoznatljiva i u svetu. Njene modne revije predstavljene su u Malmeu, Moskvi, Minhenu, Sofiji.... Pored modnog dizajna, bavi se poezijom (član je Udruženja književnika Srbije od 2000) i slikarstvom. Objavila je zbirke pesama Nebitak (Čajetina, 1987) i Zrenik (Beograd, 1995). 
  
Program: 
13. avgust 2013. Kraljev trg, Zlatibor u 21:00 čas 
  
Prvi, koji će se predstaviti su dizajneri iz Bugarske sa tradicionalnim narodnim nošnjama. Ideja nam je bila da krenemo od korena, tradicije koja je i bila inspiracija dizajnerima za svoje stilizovane etno modele. 
Internacionalni dizajenri koji će se predstaviti na Zlatiboru su iz: 
 
1. Bugarske – Meli M 
2. Rumunije – Valentina Vidrašču 
3. Gost festivala je Marina Banović iz Crne Gore 
4. Srbije – Verica Planić 
 
Od muzičara će učestvovati: 
 
1. Vasilisa 
2. Grupa Teodulija 
3. AD "Novi Beograd" 
  
Etnopeja se održava po prvi put i zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu dizajnera visoke etno mode širom Evrope. Nadamo se da će Etnopeja u godinama koje dolaze gostovati i u drugim zemljama, jačajući veze između kreativne industrije i turizma, povezujući ljude i narode širom sveta.  
  
Verica studio 
Kultura & tradicija Festival Opština Čajetina, Zlatibor