I dogodine na zlatiborskom HillsUp-u

28 Jul 2015

1

Upravo završeni, drugi festival HillsUp na Zlatiboru bio je pravo muzičko osveženje u ovom delu Srbije. Ako je prošlogodišnji obeležila jaka kiša i slaba poseta zbog nje, ovaj je protekao u znaku odlične muzike i istinski dobre zabave za publiku koja se tih večeri našla na Zlatiboru i u priličnom broju popunila koncertni prostor u Tić polju. Muzički program, podeljen u tri večeri, pokazao je da je srpski rokenrol i te kako živ, vitalan i da vreme u kome živimo stalno potvrđuje njegovu aktuelnost.

Ove godine, organizatori su dali šansu i neafirmisanim bendovima, a ovi su je na pravi način iskoristili i predstavili se u prilično dobrom svetlu. Ako smem, izdvojio bih bend Nikad spremni iz Sevojna koji je i otvorio festival . "Nikad spremni" iza sebe imaju više zapaženih nastupa i nema sumnje da poseduju kvalitet koji im garantuje zavidno mesto na ovdašnjoj rok sceni. U kratkom razgovoru koji smo vodili sa članovima ove grupe, pomenuli da su prošle godine bili u publici i pohvalili organizaciju koja je, po njihovim rečima, ove godine dignuta na viši nivo. Drugi izvođač koga moram pomenuti je Užičanin Marko Janković sa svojim bendom. Marka sam prvi put slušao u jednom zlatiborskom kafiću i tom prilikom me kupio za ceo život. Na HillsUpu je predstavio svoje autorske pesme i dokazao da je odavno ozbiljan, zreo muzičar od koga sigurno možemo očekivati izuzetne stvari.

Marko Janković - SELO KEVA Himna planine Zlatibor

Festivali sami po sebi ograničavaju izvođače, ali su ih organizatori dobro uklopili stvorivši tako uslove da se nadovežu jedni na druge i na taj način sve vreme održe i podignu raspoloženje u publici. Prvo veče se videlo da će festivala proteći u znaku dobrih vibracija i odlične muzike. "Osvajači" i "Ničim izazvan" su prosuli gomilu pozitivne energije pred publiku koja im je uzvratila horskim pevanjem njihovih hitova. Zvezde večeri, S.A.R.S. su odradili fantastičan posao i pokazali da su trenutno jedan od najboljih koncertnih bendova u regionu.

Zagrevanje za drugo veče festivala, počelo je uz mlade snage Blow i Drum, a onda je na scenu stupio vizuelno-muzički spektakl Vrelo. Pet devojaka, koje su, podržane bas gitarom i bubnjem, pevale etno pesme u rok aranžmanima, su prosto protutnjale Tić poljem šireći oko sebe čistu radost, vedrinu i dobro raspoloženje.

Ritam nereda je bio onakav kakvi su svi očekivali: glasan, energičan gitarski zvuk dobro je razdrmao publiku ispred bine, a boga mi i okolna zlatiborska brda. Partibrejkers su bili i ostali čista esencija rokenrola, njegovo najčistije i najplemenitije lice. Ne znam da li u svetu postoji bend koji na takav način kombinuje energiju panka sa iskonskom lepotom bluza. Sve je počelo "Zemljotresom", nastavilo se "Ludo i brzo" na "Putu za jug" gde nas je čekala "Mesečevu kći" da bi nam rekla "Kreni prema meni". Koncerti "Brejkersa" su uvek bili svojevrsno duhovno putovanje, a Cane, na bini, deluje kao propovednik koji vas vodi do mesta na kome ponovo otkrivate svoju dušu.

Na ovo putovanje se nadovezao Marko Nastić koji je, posle "Brejkersa" zauzeo svoje mesto za di džej pultom i, u ludom ritmu, poveo zvezdanu noć ka svitanju.

Treće veče su obeležili rok veterani Ju grupa koji su pokazali zašto toliko godina opstaju na sceni. Posle njih totalno ludu žurku je napravio Prljavi inspektor Blaža sa svojim Kljunovima, a di džejevi Billy 9WD87 su negde u dubokoj noći zatvorili ovogodišnji HillsUp. Pored svega ovoga posetioci su imali priliku da se zabavljaju na dnevnoj Pena žurci na kojoj su di džejevi iz grupe LOUD music group / Dreamtrack, DUMX, LUKA YNWA / napravili totalno ludu atmosferu. Tu su bili i različiti adrenalinski sadržaji, letelo se balonom, vozilo Zip lajnom, a za one najspremnije tu je bila i adrenalinska trka sa raznim preprekama.

Organizacija festivala je, po meni, bila odlična, bez ikakvih vidnijih propusta. HillsUp je pokazao da ima budućnost i da bi mogao postati jedan od najboljih festivala u Srbiji. Ono što je možda najvažnije je da je rokenrol pokazao da, uprkos svemu, opstaje u Srbiji i da je njegov duh nesalomiv.

„Čuvajte svoje duše, jer doći će vreme kada će ih On prepoznati“, reče Cane pri kraju koncerta i stvarno, tu na HillsUpu smo na momente uspeli da dodirnemo i sačuvamo bar jedan njen delić.

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Sport & rekreacija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor