Humanost na delu - redovna godišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi

13 Maj 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Danas je u Biblioteci održana druga redovna godišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi. U prva dva sata već je bilo 20 dobrovoljnih davalaca, a iz Službe za transfuziju krvi Užice kažu da je poslednjih godina svaka akcija koja se organizuje u Čajetini izuzetno posećena.

Ne samo da se sve veći broj građana naše opštine odaziva redovnim akcijama dobrovoljnog davalaštva, već su aktivni i pri pozivima Službe kada su neophodne određene grupe krvi ili trombociti, kao što je bio slučaj u prethodne dve sedmice. Ono što je dobro jeste činjenica da je prosečna starost dobrovoljnih davalaca u Zlatiborskom okrugu 41 godina, što znači da oni koji u gaje humane vrednosti spadaju u mlađu populaciju. Jer, u svim opštinama našeg okruga, u prolećnim akcijama koje se organizuju po školama, sve više mladih postaju redovni davaoci, počinjući da daju krv upravo u ovakvim akcijama.

Iz Službe za transfuziju krvi zahvaljuju se Crvenom krstu u pomoći na organizaciji ovih akcija, a posebno davaocima. Transfuziolog, dr Marija Perišić Božić, apelovala je na Čajetince da izdvoje malo svog slobodnog vremena kako bi došli u Službu i postali davaoci trombocita, koji se pomoću specijalnog aparata direktno izdvajaju iz krvi. Transfuzija trombocita se primenjuje onim bolesnicima kod kojih je broj trombocita toliko smanjen da je nedovoljan da spreči krvarenje što može dovesti i do životne ugroženosti.Koncentrovani trombociti dobijeni trombocitaferezom se odmah daju bolesniku kod koga postoji opasnost od iskrvarenja i samo jedna doza je dovoljna da spase život. Tako pripremljeni trombociti mogu da se čuvaju do 5 dana.

Što se tiče trenutne situacije sa rezervama krvi u Opštoj bolnici Užice, ona je optimalna, jedino je nulta negativna krvna grupa uvek potrebna.

Do kraja današnje akcije svoju humanost pokazalo je oko 50 naših sugrađana.

Javni sektor Akcija Lečenje Opština Čajetina, Čajetina