Hotel "Olimp" dobio pasoš energetske efikasnosti

23 Novembar 2013  /  Izvor: Opština Čajetina

1

U petak 22. novembra 2013. godine ministar građevinarstva i urbanizma, Velimir Ilić, uručio je menadžeru hotela „Olimp“ na Zlatiboru pasoš energetske efikasnosti.

Hotel Olimp je 2001. godine uradio solarni sistem za grejanje vode, u to vreme, jedan od najvećih u zemlji. Pored znatnih ušteda, ova investicija nije ispunila očekivanja, a nakon deset godina, 2011. godine, tragajući za uštedama započeta je saradnja sa Rudarsko geološkim fakultetom iz Beograda. Plod te saradnje je sistem „Voda-voda“ sa toplotnim pumpama za grejanje i hlađenje. Ugradnjom pomenutog sistema, omogućena je višestruka ekonomska ušteda.

Primera radi, pre ugradnje sistema, potrošnja je bila oko 35 tona mazuta za grejnu sezonu,a prevedeno u novac, oko 40 000 eura. Sada se za grejnu sezonu troši od 5 000 do 7000 eura. Menadžer hotela „Olimp“, rekao je da je vrednost ove investicije 160 000 eura, kao i da je u potpunosti finansirana iz sopstvenih sredstava.

Ministar građevinarstva i urbanizma, Velimir Ilić, je ovom prilikom istakao da je  izuzetno važno da objekti poseduju pasoš energetske efikasnosti. Značaj ovog dokumenta ogleda se u smanjenju potrošnje energije što omogućava bolji životni standard. Prema rečima ministra Ilića osnova ulaska preduzeća u stečaj i stvaranja problema u poslovanju, bila je velika potrošnja energije. Ako bi se uštedela energija u pojedinim poslovnim objektima, stvorila bi se mogućnost za povećanje plata radnicima za 30%, istakao je ministar.

U ime lokalne samouprave, predsednik Skupštine opštine Čajetina, rekao je, da opština Čajetina poseduje plansku dokumentaciju, potrebnu potencijalnim investitorima. Govorivši o saradnji Opštine sa Rudarsko geološkim fakultetom, istakao je, Studiju o podzemnim vodama na teritoriji Opštine, na osnovu koje je realizovano nekoliko investicija, a sve u cilju uštede energije i smanjenja zagađenja životne sredine.

Profesor Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, Dejan Milenić, svrstao je opštinu Čajetina u vodeće opštine u Srbiji, sa aspekta ulaganja u obnovljive izvore energije. Takođe je govorio o izuzetnom kvalitetu geotermalne vode na Zlatiboru. Reč je o magnezijumskoj vodi, izrazito retkoj po svom hemijskom sastavu i dobrom balansu minerala. Ova voda pogodna je za višenamensko korišćenje, a konkretno u hotelu „Olimp“ koristi se za grejanje, piće, vodosnabdevanje, punjenje bazena i drugo.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor
Pogledaj smeštaj: Hotel Olimp