Hills Up festival - takmičenje u Planinarskoj orijentaciji

9 Jul 2014  /  Izvor: HillsUp festival

1

Takmičenje u Planinarskoj orijentaciji je sastavni deo programa „HillsUp“ festivala i se odvija u autentičnom krajoliku Zlatibora. Trka duga 15km prolazi šumskim stazama, preko livada i duž planinskih potoka, čime daje poseban pečat pojmu „HillsUp“.

Poseban značaj ima i činjenica da u narednim godinama trka, imajući u vidu da će biti popularizovana muzičkim festivalom čiji je samo takmičenje sastavni deo, sigurno će narednih godina biti uvrštena u kalendar Planinarskog saveza Srbije, gde bi bila bodovana za prvenstvo Srbije u planinarskoj orijentaciji.

Trka se odvija u dve kategorije:

Profesionalna trka 24. jula
Prijave će se vršiti na email planinarenje@hillsup.com
Prijavljuju se ekipe sa iskustvom, poželjno iz registrovanih planinarskih udruženja i klubova.

Trka Rekreativaca 26. jula
Svi zainteresovani da se oprobaju u ovom uzbudljivom sportu mogu to učiniti na prijavnom pultu u sklopu kampa u toku trajanja festivala, najkasnije 26. jula, sat pre početka trke.

Takmičare očekuju zanimljive i vredne nagrade.
Takmičenje neće podrazumevati plaćanje kotizacije za prijave ekipa.
Takmičarima je na raspolaganju kamp po promo cenama za sve učesnike.

Opšti podaci o takmičenju:
Broj članova po ekipi: 2-4
Trasa trke: Tić Polje - Crni Vrh - Rudine - Čuker - Gajevi - Tić Polje.
Dužina staze: Visinska razlika: 500m
Sredstva koja obezbeđuju takmičari: voda, hrana, prva pomoć, rezervno odelo…
Tok takmičenja: Na startu, sudije popunjavaju takmičarski karton za svaku ekipu. Ekipe startuju na 5 minuta razmaka. Cilj je pronaći što više tačaka koje su ucrtane na karti za što kraće vreme, koristeći topografsku kartu terena i kompas. Na kontrolnim tačkama se nalaze bušači koji su nedvosmislen znak da je ekipa bila na određenoj tački. Na kraju trke, boduje se najpre broj pronađenih tačaka pa onda vreme završetka trke.
Sudije: obezbeđuje Planinarski klub Čajetina.

Lekarska ekipa će dežurati u toku trke i biti pozicionirana na Tić polju tako da se može odreagovati pri eventualnim hitnim situacijama. Kada se u obzir uzme da bi jedan član žirija mogao biti iz gorske službe spasavanja, kompletno bi pokrili i ovu stavku koja je potrebna za bezbedan i kvalitetan tok trke.

Šta je planinarska orijentacija?

Orijentacija je umetnost navigacije u prirodi. To je sport u kome učesnik mora uz pomoć karte i kompasa za što kraće vreme obići zadatu, na karti ucrtanu stazu. Staza je definisana kontrolnim tačkama koje se nalaze na različitim zemljišnim i drugim objektima a koje takmičar mora posetiti. Kontrolna tačka je na terenu obeležena crveno belom zastavicom. Tu se nalazi i perforator a u novije vreme i elektronski obeleživač tačke, uz pomoć koje takmičar daje do znanja sudijama da je bio na dotičnoj kontrolnoj tački. Na kraju, ocenjuje se broj pronađenih kontrolnih tačaka i vreme za koje je takmičar završio trku.

Trke planinarske orijentacije su poslednjih godina sve popularnije u svetu. Treba napomenuti da se u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza organizuje veliki broj trka širom zemlje, kao i da ekipa mladih ljudi iz Valjeva pod nazivom “Wild Serbia” organizuje popularnu dvodnevnu planinarsku trku preživljavanja.

Sport & rekreacija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor