Grejem Džarvis Masterklas - Najbolji hard enduro vozač o stazama na Zlatiboru

19 April 2022  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Najbolji hard enduro vozač svih vremena, Grejem Džarvis, posetio Srbiju. „Oduševljen sam stazama. XROSS reli biće pravi adrenalinski izazov!”,- poručuje legenda.
Povodom Xross hard enduro relija, koji će u maju biti održan u Srbiji, i biti prva trka u istoriji moto sporta naše zemlje koja se vozi kao deo prestižnog FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva, najbolji hard enduro vozač svih vremena, Britanac Grejem Džarvis, održao je u Beogradu konferenciju za medije.


Pored najavljenog relija, tema konfrencije bila je i njegova poseta Zlatiboru tokom proteklog vikenda, gde je održao Masterklas na stazama na kojima će se od 18. do 21. maja voziti Xross reli.

Xross hard enduro reli koji će u maju biti održan u Srbiji, biće prva trka u istoriji moto sporta naše zemlje koja se vozi kao deo prestižnog FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva. Tim povodom, najbolji hard enduro vozač svih vremena, Britanac Grejem Džarvis (46), i jedan od već prijavljenih takmičara XROSS relija, posetio je proteklog vikenda Zlatibor gde je održao Masterklas. 

Apsolutna živa legenda, i po mišljenju mnogih, kralj ovog sporta, ne krije svoje oduševljenje Srbijom, stazama i domaćinima.  
„Veliko mi je zadovoljstvo što sam zahvaljujući XROSS timu, prvi put ovih dana, posetio Srbiju. Vaša zemlja je neverovatno lepa, a reljefi koje sam video u potpunosti odgovaraju ovom sportu. Posebno sam fasciniran vašim ljudima i gostoprimstvu koje ste mi pružili. Interesovanje za moj Masterklas bilo je ogromno i to me dodatno obradovalo. Potrudio sam se da što više znanja i iskustva prenesem svim vozačima. Nadam se da će to mnogima pomoći da dalje usavrše svoje tehnike i da ćemo se videti i naredne godine,” kaže Džarvis.
Svoje prvo moto takmičenje imao je sa samo 10 godina, u disciplini trajal, a njegova impresivna trkačka karijera traje već 35 godina. Nekoliko godina zaredom bio je trajal šampion Britanije, a potom je prešao na hard enduro u kome je takođe ostvario velike uspehe, i osvajao najzahtevnije extreme enduro trke na svetu: pet puta Erzbergrodeo i šest puta Red Bull Romaniacs.

Poznat i kao Silent Assassin, što je ujedno i naziv dokumentarca koji se o njemu trenutno snima, Grejem oduševljava i svojim klipovima na YouTube-u i Instagramu na kome ga prati više od milion ljudi. Iako hard enduro nije olimpijska disciplina, Džarvis neguje i olimpijski duh, i kroz rad na Jarvis Racing Team-u, okuplja nade hard endura koje mentoriše i trenira.
Prošle godine sezonu je morao da prekine zbog povrede, ali se ove godine vratio i već na prvoj trci svetskog šampionata u Izraelu osvojio treće mesto. Time je vrlo jasno poručio da neće tako lako prepustiti tron mlađim konkurentima.

„Trka u Srbiji će biti  odlična prilika za sve takmičare da odmere snage na jednom sasvim novom terenu. Verujem da će teren ispuniti sva očekivanja, da će biti dosta adrenalina i neizvesno do samog kraja, ali u tome i jeste deo draži ovog sporta. Daću sve od sebe da i ove godine odbranim svoju titulu”, kaže Džarvis.
Organizatori i osnivači XROSS-a Vladan Komatović, Branislav Đurić i Nikola Belić, kažu da je za njih velika čast i zadovoljstvo da u našoj zemlji prvi put ugoste jedno tako veliko ime kao što je Grejem Džarvis.

 „U Srbiji ovaj ekstemni sport još uvek nije dovoljno poznat, ali smo sigurni da će održavanje trke prestižnog Svetskog prvenstva u Srbiji, kao i činjenica da ćemo okupiti legende ovog sporta, doprineti njegovoj popularizaciji, a našu zemlju upisati kao novu destinaciju na svetskoj mapi auto-moto takmičenja,” dodao je Komatović, inače dugogodišnji predstavnik Srbije u najtežim enduro offroad trkama.

„Nikada do sada u našoj zemlji nije vožena trka svetskog šampionata u moto sprotovima. Predstavnici Međunarodne motorciklističke federacije bili su oduševljeni stazom i uslovima, što je Srbiju uvrstilo u jednu od osam zemalja u kojoj će se u ovoj godini voziti hard enduro trke svetskog šampionata. Do sada je prijavljeno oko 300 vozača iz celog sveta. Prijavljivanje takmičara još uvek je u toku i trajaće do 1. maja. Koristim priliku da ohrabrim sve vozače i ljubitelje ovog sporta da nam se priključe”, poručio je Branislav Đurić.
O svojevrsnom spektaklu, koji očekuje posetioce već prvog dana, govorio je Nikola Belić. 

„ Xross reli biće održan od 18. do 21. maja, na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori, ali prvog dana u centru Zlatibora organizovaćemo prolog, Akrapovič Straight Rhythm 1 na 1, poligon sa raznim preprekama. Biće to prava atrakciju za gledaoce. Već narednog dana, takmičari će na svojim motorima pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena. Pored žive legende ovog sporta Grejema Džarvisa, tu će biti i Vejd Jang, koji je već osvajao Xross dva puta, Alfredo Gomez, Manuel Letenbihler, Mario Roman i Tedi Blasuziak, koji su u TOP 10 vozača na svetu. Biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i klasa amatera,”objašnjava Belić. 

Očekuje se prisustvo više od 10.000 posetilaca koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos trka koji će pratiti nekoliko stotina hiljada fanova širom sveta.

Takmičenje se nakon Srbije nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji u oktobru ove godine.
Sve dodatne informacije nalaze se na sajtu xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na iridehardenduro.com.
Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta podržali su Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, opština Čajetina, TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad i kompanija Comtrade.

Sport & rekreacija Takmičenje Vožnja Opština Čajetina, Zlatibor