Gondola i završetak radova na uređenju centra Zlatibora 19. avgusta 2020.

14 Avgust 2020  /  Izvor: Opština Čajetina, Zlatibor press
Datum:

1

Za desetak dana Zlatibor i čitava promenada od ulaska u centar Zlatibora pored teniskih terena, jezera, preko Kraljevog trga, pijace do hotela Tornik izgledaće drugačije, savremenije i uređenije. Radovi na asfaltiranju ulice u centru Zlatibora napreduju dobro, s obzirom na to da je samo pre mesec dana na tom mestu bio rov dubine 12 metara i širine 20 metara, a sada je uređena saobraćajnica.

Uspeli smo da u veoma kratkom roku i u teškim uslovima izvedemo jedan ozbiljan građevinski zahvat, da se kolektor izmesti iz centra Zlatibora ovom saobraćajnicom dužine 700 metara – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Stamatović se zahvalio investitorima, vlasnicima  privremenih objekata i turistima koji su imali strpljenja da isprate sve te investicije, istakavši da će Zlatibor kada se sve završi izgledati mnogo drugačije, lepše, uređenije i da je vredelo čekati, posebno ako se zna da se radi o vekovnim projektima, za čiju realizaciju su se tek sada stvorili uslovi.  
 

Definitivan datum završetka većine radova na Zlatiboru je 19. avgust, možda će ostati samo neka sitna doterivanja pratećih sadržaja i uređenje osvetljenja, a ono što je najbitnije je da su najvažniji radovi urađeni, uključujući i naš najveći projekat Gold gondolu koja će, takođe na Preobraženje 19. avgusta, biti puštena u probni rad , dok će Postrojenje za preradu otpadnih voda biti otvoreno za deset do petnaest dana kasnije – zaključio je Stamatović.

​Gotovo svi infrastrukturni projekti koje je opština Čajetina najavljivala u protekloj deceniji, polako se privode kraju kako je i planirano, tako da će do 19. avgusta najveći deo tih investicija biti završen,  uključujući i Gold gondolu koja će biti puštena u probni rad, kao istorijski projekat  ne samo za malo mesto kao što je opština Čajetina, već i za celu Srbiju, zbog čega smo posebno srećni i zadovoljni zato što zlatiborsku gondolu čekamo pet godina, a najavljujemo je već deset godina – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, tokom obilaska radova u užem centru Zlatibora, gde se trenutno rekonstruiše i Kraljev trg.  


Opština Čajetina gradi i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine na Zlatiboru, a zbog vanrednog stanja i epidemije izazvane virusom korona ti radovi će malo kasniti, pa će Postrojenje biti otvoreno početkom septembra – pojašnjava Stamatović, ističući da će Postrojenje biti dar narodu koji ga je u najvećoj meri i finansirao.  

Osim pomenutog Postrojenja, na Zlatiboru je u završnoh fazi i rekonstrukcija Kraljevog trga, jezera, zamenjene su podzemne instalacije, urađena je obnova kišnog i fekalnog kolektora, a za sve ove investicije sredstva je obezbedila lokalna samouprava iz sopstvenog budžeta.  

Zlatibor će nakon svih ovih rekonstrukcija biti mnogo savremeniji i zanimljiviji, čitav centar će oživeti zahvaljujući atraktivnim sadržajima, modernim predstavama na jezeru - iz vode, na vodi, biće postavljeni svetlosni efekti, fontana na jezeru, prskalice, urediće se zelene površine.  

Na Trgu više neće biti privremenih lokacija. Opština Čajetina je za pet meseci obezbedila novih 100 radnih mesta koja se odnose na prodaju suvenira i tradiconalnih proizvoda u okviru namenski napravljenih objekata, tako da će svi ti vlasnici sada imati svoje porodične biznise, neće zavisiti od bilo koga drugog, dok je dužnost i obaveza naše lokalne samouprave da privuče i dovede turiste koji će kupovati njihove proizvode – zaključuje Stamatović.

 

Javni sektor Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Zlatibor