Galerija Kovačević - festival "Zalet" zlatiborsko art leto

20 Jul 2016  /  Izvor: TO Zlatibor, KSC Čajetina
Datum: -

1

Govoriti o nasleđu ne znači pomenuti samo davnu istoriju i s njom vezanu tradiciju nekog kraja, već i oživeti uspomenu na zaslužne i zajednici posvećene, mnogima drage ljude iz ne tako davnog vremena iza nas. Aleksandra i Slavenka Kovačević, nastavljajući delo koje je započeo slikar Božo Kovačević, odlučile su se da, uz podsećanje na njegovo stvaralaštvo, nastave ideju kulturnog razvoja i produhovljenja u umetničkom i socijalnom smislu, realizujući prvi festival „Zalet 2016.“.

U Galeriji „Kovačević“ na Borovoj Glavi, „Zalet 2016.“ , Zlatiborsko art leto, koje bi se na prvu pomisao, a slučajem ili namerom, mogao protumačiti i početkom nečega što se kasnijim tokom dešavanja razvija u trajanje, realizovaće se od 22. do 27. jula. Festival koji svojim sredstvima i ličnom inicijativom realizuju Aleksandra i Slavenka Kovačević, zasniva se na ideji da „to bude kreativna oaza, gde će se prožimati različiti umetnički karakteri i pravci, nastavljajući tradiciju koju je započeo Boža Kovačević, dopunjujući je novim sadržajima.“

Organizatori ističu da „Zalet“ predstavlja obnavljanje tradicije letnjih okupljanja umetnika u Galeriji akademskog slikara Božidara Kovačevića na Borovoj Glavi. Ako su nekada ova okupljanja činile slikarske kolonije koje su se završavale večerima poezije, danas Zalet treba da donese raznovrsnije i kulturne sadržaje.

Pored stalne slikarske postavke Galerije Kovačević, glavni program „Zaleta“ čini više programskih celina, a pre svih, retrospektiva filmova Jovana Živanovića, jednog od najznačajnijih srpskih filmskih režisera, koji je u završnoj fazi svog stvaralačkog opusa na Zlatiboru pronašao i autorsku i lično-životnu inspiraciju.

Kao jedan od izlagača predstaviće se svojim likovnim radovima mlada slikarka iz Čajetine, Anastasija Bogdanović kao i mladi dvočlani sastav „A na kvadrat“ okupljen u Novom Sadu 2015. godine u sastavu Aleksandar Bogdanović, vokal i gitara i Aleksandra Krstić, vokal i klavijature, zatim Aleksandar Grujić, pijanista širokog spektra interesovanja i delovanja u muzici, a publici će se predstaviti diva srpske džez scene, Jelena Jovović, koja će tokom festivala održati kreativne muzičke radionice, u kojima mogu da učestvuju svi zainteresovani.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor
Preuzmi: Program festivala (346.91 KB)