Film o Ivani Španović pobednik Festivala sportskog filma

3 Jul 2017  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Dokumentarna reportaža „U mojim patikama - Ivana Španović“ pobednik je Međunarodnog festivala sportskog filma „Zlatibor 2017“. Film o najboljoj srpskoj atletičarki u produkciji Radio televizije Srbije i „Videostroja“ iz Beograda proglašen je za najbolji u konkurenciji 11 ostvarenja, a autori su Dušan Bulić, Miloš Ratković, Đorđe Jovanović i Aleksandar Stojanović. Svečanom dodelom nagrada u Kongresnom centru Srbija zatvoren je šesti zlatiborski festival sportskog filma.

U obrazloženju odluke žirija koji su činili Arza Mamedova, rediteljka iz Azerbejdžana, Vanja Dermendžijeva, osvajačica srebrne olimijske medalje u košarci i televizijska urednica iz Bugarske i Aleksandar Avramović novinar i filmski radnik iz Beograda, navodi se sledeće:

- Inovativnim rešenjima, među kojima se ističe izostavljanje klasične naracije i, umesto toga, uvođenje sagovornika kao sparing-partnera velike šampionke, ovaj dokumentarac je totalno sportski. Sjajna fotografija i precizna režija su bogatom i vrcavom scenariju dali sjajno odelo, te smo dobili film koji ima visoke komunikativne vrednosti na bilo kom delu zemljine kugle. Ivana Španović i Aleksandar Stojanović su, osim potvrđivanja vrhunskih kvaliteta sportiste i novinara, pokazali da imaju i glumačkog talenta, a Stojanović je ostvario i sportski učinak za poštovanje.

Dobitnici nagrada:
- Nagrada za najbolji film o sportskoj legendi - „Džajić“ Sabahudin Topalbećirević
- Nagrada za najbolju režiju „Dinko Tucaković“ - Volfgang Fašing „Rusija - Od obale do obale“, Austrija
- Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film - „Lobanovski zauvek“, Ukrajina
- Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film - „Zaveslaji“ Vladimir Perović, RTV Novi Sad
- Nagrada za najbolji film o visokom moralnim vrednostima u sportu - „San o krugovima“, Zoran Pavljašević, Tuzla
- Nagrada za igrani film - „Mesi iz Bagdada“
- Nagrada za najbolju fotografiju - Sergej Mirošničenko „Krugovi sveta“, Rusija.
- Specijalna nagrada za filmski portret sportiste - Nebojša Radosavljević „Šampion“

Da podsetimo, na festivalu su dodeljene i nagrade za životno delo Draganu Džajiću, Zdravku Šotri, Aleksandru Šoštaru, posthumno Mirzi Delibašiću i specijalna nagrada Veselinu Jevrosimoviću.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor