Festival "Zalet - zlatiborsko art leto 2020" Borova glava Zlatibor

29 Jun 2020  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs
Datum: -

1

Kulturna manifestacija festival ZALET – ZLATIBORSKO ART LETO 2020 biće održana 24. - 26. jula 2020. godine u Galeriji akademskog slikara Božidara Kovačevića na Borovoj Glavi na Zlatiboru.

Kako ove godine festival slavi petu jubilarnu godinu postojanja, a kako je u isto vreme i desetogodišnjica od smrti slikara Božidara Kovačevića - osnivača galerije, ideja je da se uz stalnu izložbenu postavku slika, napravi i neka vrsta retrospektivne izložbe same galerije, od njenog nastanka do danas (1981-2020.god), uz prikaz štampanog materijala iz privatne kolekcije porodice Kovačević.

Takođe povodom petogodišnjice od postanka festivala, planirano je i štampanje kataloga u kom će biti prikazan sadržaj programa festivala po godinama, uz fotografije, opis i biografije svih učesnika festivala.

Što se filmskog programa tiče, baš povodom tog malog jubileja, prvog dana biće prikazan po jedan izabrani film svakog od autora čiji su filmovi prikazani proteklih godina na ZALETU, dok će drugog dana festivala biti prikazani filmovi Tanje Fero, ćerke proslavljenog reditelja Jovana Živanovića, koja je svoj radni vek provela u RTS-u kao glavni režiser dokumentarnog i dečijeg obrazovnog programa te televizije.

Filsmski program festivala Zalet 2020.

Prvi dan:
- Kako su se voleli Romeo i Julija (1966), režija Jovan Živanović
- Kolt 15 GAP (1970), režija Jovan Jovnović
- Zemlja istine ljubavi i slobode (2000), režija Milutin Petrović
- Pression (1973-1976), režija Žubomir Šimunić

Drugi dan:
Program dokumentarnih filmova Tanje Fero.

Muzičko scenski program festivala

Prvog  dana festivala će se koncertno predstaviti srpski kompozitor, darovoti vokalni solista i pedagog Srđan Marković, koji će uz to održati i jednu od radionica duše na temu „joga pevanja“.

Sara Revišin, umetnica i instruktorka modernog plesa iz Beograda, održaće radionicu slobodnog plesa i pokret teatra, čiji je cilj da se kroz igru i pokrete telom povezujemo sa sobom i ljudima oko sebe, a samim tim i oslobađamo telo od svakodnevnog stresa, blokade i negativne energije koja je nametnuta savremenim načinom života.

Multimedijalni interaktivni umetnik Zoran Koki Aleskić će i ove godine na ushićenje svih posetilaca premijerno izvesti svoje novo scensko – muzičko delo.

Završne večeri festivala muziku će puštati Di Džej Peđa Stanković, koji će napraviti nezaboravnu žurku uz bosa nova i latino ritam, na zadovoljstvo svih posetioca, a posebno mlađe populacije.

Izložbe

Izložba fotografija galerije Božidara Kovačevića iz privatne zbirke porodice Kovačević koja prati istorijat same galerije od postanka do današnjih dana.
Izložba fotografija Aleksandre Ilić i Vesne Vasović.

Aleksandra Ilić je rođena 1965. godine godine u Beogradu. Diplomirala na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu. Član ULUPUS-a.

Vesna Vasović je rođena 1968. godine u Beogradu. Zaljubljenik u fotografiju, prirodu i upotrebnu keramiku.

Sara Revišin, umetnica i instruktorkom modernog plesa iz Beograda, održaće radionicu slobodnog plesa i pokret teatra, čiji je cilj da se kroz igru i pokrete telom povezujemo sa sobom i ljudima oko sebe, a samim tim i oslobađamo telo od svakodnevnog stresa, blokade i negativne energije koja je nametnuta savremenim načinom života.

Kreativne radionice za decu i omladinu

Radionice slikanja i vajanja

Slikarsku radionicu vodi akademski slikar i pedagog Slavenka Kovačević-Tomić. Svi zainteresovani će biti upoznati sa osnovama raznovrsnih slikarskim tehnika.

Radionicu vajanja i sitne plastike vode keramičari Aleksandar Malenović i Jasmina Pejčić.

Svi zainteresovani će biti u prilici da se oprobaju u vajanju sitnih komada od gline. Ove godine oprobaćemo se na točku, t.j. tehnici izrade upotrebnih predmeta od gline (pomoću točka za izradu keramike), kao što su šolje i činije, gde će svako od učesnika biti u mogućnosti da napravi za sebe po šolju ili činiju od gline, koje ćemo peći sledeće godine. Plan nam je da i ove godine ispečemo radove koji su napravljeni na prošlogodišnjem zaletu.

Predavanje o crkvi brvnari u Dobroselici

Zbog želje da u program Zaleta uključimo ljude i institucije koje su bitan deo ovog podneblja i od velikog značaja za meštane ovog kraja, u saradnji sa Jovanom Stojkovićem, sveštenikom Dobroseličke crkve, organizovaćemo predavanje na temu pravoslavlja u ovom kraju, s posebnim osvrtom na značaj i uticaj crkve brvnare u Dobroselici.

Bazar umetnosti

Bazar umetnosti je zamišljen tako da predstavlja jednu interaktivnu izložbenu scenu u okviru ZALETA, koja bi trebalo da aktivira i inspiriše posetioce i goste ovog Festivala. To predstavlja slobodan prostor za izlaganje likovnih, primenjenih, zanatskih dela posetioca ove manifestacije, ali i mala scena gde, po svojoj želji, svako može da izvede neku glumačku, igračku ili muzičku tačku.

Selektori:
Aleksandra Kovačević - akademski slikar
Slavenka Kovačević Tomić - akademski slikar
Jelena Jovović - akademski muzičar
Zoran Koki Aleksić - akademski slikar
Bogdan Zlatić - filmski kritičar

OrganizatormManifestacije je Galerija Borova Glava.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor