Festival sportskog filma Zlatibor - gran pri filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“

3 Jul 2019  /  Izvor: TO Zlatibor

Na Zlatiboru je završen osmi Međunarodni festival sportskog filma ''Zlatibor 2019.'', a glavna nagrada, festivalski „gran pri“, dodeljena je filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“ autora Milana Stojiljkovića i Stivena Sirete. To je divno filmsko podsećanje na put Crvene zvezde do finala Kupa UEFA 1979. i nesrećnog poraza u poslednjem meču, posle jednog nepostojećeg penala. Sekvence pobeda nad Dinamom iz Drezdena, Sportingom iz Hihona, Arsenalom, Vest Bromvič Albionom i Hertom podsećaju na jednu veliku generaciju igrača u crveno-belim dresovima i njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.

Festivalsku nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju dobio je srpki reditelj Ivica Vidanović, autor filma “Zlatni momci sedamdesete“. Nagrada za najbolji igrani film pripala je ostvarenju „Tri sekunde za večnost“ ruskog reditelja Antona Megerdičeva. Žiri (u sastavu Vladimir Stanković, Nikolaj Parohovnik i Dušan Vrakela) nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film dodelio je hrvatskom „Uvik isto“ rediteljke Slavice Šnur. Kao najbolji kratkometražni dokumentarni film nagrađen je ''Martin Strel - čovek koji je pobedio Amazon'' autora Dragana Stanojevića. Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodeljena je ostvarenju „Otvorenih očiju“ autora Marka Novakovića, dok je nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu dobio film „Švabo iz Sarajeva“ autora Sabahudina Topalbećirevića. Za najbolju fotografiju nagrađen je Mehdi Amiri, direktor fotografije u iranskom filmu „Odbojka“.

Specijalna priznanja na ovom festivalu dobili su Arijana Saračević Helać za film „Bosna – 40 godina titule evropskog šampiona“, bugarska autorka Valentina Fidanova Kolarova (film „ S one strane skoka“), kao i film „Duh Tel Aviva. Festivalsko priznanje pripalo je i ostvarenju „Sreta – veliki majstor rvanja“, dok je kao grad sporta nagrađen Zrenjanin, koji se ovde predstavio filmom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“.

Na osmom zlatiborskom festivalu prikazano je više desetina filmova i TV emisija iz 22 zemlje s raznih krajeva sveta. Završnu reč na ovoj filmskoj smotri imao je jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za životno delo Gojko Mitić, nakon čega je prikazan film „Sinovi velike medvedice“ s Gojkom u glavnoj ulozi.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor