Etnopeja - Internacionalni festival visoke etno mode 2014.

14 Avgust 2014  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum:

1

U organizaciji modne kreatorke Verice Planić, po drugi put ove godine, održava se Etnopeja - Internacionalni festival visoke etno mode 2014.
 
Cilj projekta Etnopeja - Internacionalni festival visoke etno mode 2014. je da se kulture zemalja zbližavaju i pretapaju, a početna ideja da ovaj Festival postane tradicija i da se svake godine održava na istim lokacijama je zaživela, a to su:
Zlatibor - 16. avgust 18:00 časova
- Izložba slikara zlatiborskog kraja (Parohijski dom pri Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru) i
- Revije dizajnera iz Norveške, Ukrajine i Srbije (Kraljev trg, početak u 21h)

Beograd - 25. septembar, Galerija fresaka sa početkom u 20h.
 
"Turistička organizacije Zlatibor je prepoznala ideju koju smo hteli da ostvarimo i podržala naš projekat, te su oni naši suorganizatori za prvi deo festivala koji se održava na Zlatiboru.
 
Zamisao nam je da Zlatibor, pored toga, što je veliki turistički centar, koji neguje srpsku tradiciju i kao takav je poznat i u svetu, postane i modni centar. Zlatibor zaslužuje da se modna dešavanja iz Beograda premeste na ovaj turistički centar koji pruža ogromne mogućnosti.  
 
Sam Festival nije zamišljen samo kao klasičan modni događaj, već i upoznavanje internacionalnih dizajnera, kako sa narodnim običajima, kulturom, tradicijom tako i sa prirodnim lepotama i turističkim atrakcijama naše Srbije. Internacionalni dizajneri će biti naši gosti 3 dana u avgustu na Zlatiboru i 3 dana u Beogradu. Za svaku lokaciju smo našim gostima tokom jednog dana organizovali turistički obilazak. Za Zlatibor smo i ove godine planirali obilazak Muzeja u starom selu Sirogojno, Stopića pećine, Gostilja, Ljubiša, Tornika i drugih interesantnih lokaliteta."
 
Etnopeja - Internacionalni festival visoke etno mode 2014. je zaživeo zahvaljujući Verici Planić, našoj eminentnoj modnoj kreatorki. Verica je 1995-te pokrenula u Srbiji stilizovanu etno modnu liniju koja je s vremenom postala prepoznatljiva i u svetu. Njene modne revije predstavljene su u Malmeu, Moskvi, Minhenu, Sofiji.... Pored modnog dizajna, bavi se poezijom (član je Udruženja književnika Srbije od 2000) i slikarstvom. Objavila je zbirke pesama Nebitak (Čajetina, 1987) i Zrenik (Beograd, 1995).
 
Program:
16. avgust 2014.

18:00 časova - Izložba dela slikara zlatiborskog kraja (amatera i akademskih slikara)
Parohijski dom pri Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru. Izložbu će otvoriti Prvo beogradsko pevačko društvo, pod vođstvom dirigenta Svetlane Vilić.

21:00 čas - Modne revije kreatora iz Ukrajine, Norveške i Srbije.
U okviru revija nastupiće Prvo beogradsko pevačko društvo, kao i AD “Novi Beograd”
Kraljev trg, Letnja pozornica na  Zlatiboru.
 
Etnopeja se održava po drugi put i zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu dizajnera visoke etno mode širom Evrope. Nadamo se da će Etnopeja u godinama koje dolaze gostovati i u drugim zemljama, jačajući veze između kreativne industrije i turizma, povezujući ljude i narode širom sveta.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor