"Eko agrar"-u stiglo preko 2000 zahteva za subvencionisanje u poljoprivredi

3 Novembar 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Zaključno sa krajem oktobra u Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko agrar“ stiglo je preko 2000 zahteva za subvencionisanje od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine Čajetina. U ukupnom iznosu to premašuje budžet „Eko agrara“ za ove potrebe za oko 3 miliona dinara, što pokazuje da su poljoprivrednici našeg kraja i te kako zainteresovani da iskoriste mogućnost za unapređenje svojih gazdinstava.

Planirani budžet “Eko agrara“ za 2014. godinu iznosio je oko 19 miliona dinara, ali dosadašnji računi za subvencionisanje su već do oktobra premašili tu cifru za oko 3 miliona dinara. Zbog toga će se podnošenje zahteva produžiti i u narednoj godini.

Direktor „Zlatiborskog Eko agrara“, Vladimir Bojović je rekao da će svi zahtevi biti isplaćeni i da niko neće biti uskraćen za ovaj vid podrške u poljoprivredi i skrenuo pažnju na to da svi poljoprivrednici koji do sada nisu stigli da predaju zahteve za račune iz ove godine, to mogu učiniti tokom februara 2015. godine.

On je dodao da svi zahtevi koji su podneti od avgusta, zbog njihovog prevelikog broja, biće isplaćeni u prvim mesecima 2015. godine.

U toku je pravljenje Plana i programa rada „Eko agrara“ za 2015. godinu, koji mora biti prilagođen programu rada Ministarstva poljoprivrede i sačinjen u skladu sa odredbama Evropske unije. Ove odredbe neće dovesti do promena u prvobitnim planovima “Eko agrara“ po pitanju subvencija za 2015. godinu, koje su i do sada bile u skladu sa Evropskom unijom. Jedina promena odnosiće se na način subvencionisanja, odnosno da poljoprivredni proizvođači neće moći da podnose isti zahtev za subvenciju i na opštinskom i na republičkom nivou.

Od 2015. godine poljoprivrednici će morati da se odluče za jednu od ove dve opcije. Međutim, ostavljena je mogućnost za kofinansiranje. Na primer, ukoliko „Ekoagrar“ bude jednu meru regresirao sa 30 %, a Ministarstvo smatralo da je ta mera značajna, može se odrediti kofinansiranje u dodatnom iznosu od 20 %.

Novina u „Eko agraru“ je ta da su predviđene dodatne povoljnosti za poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci žene i lica mlađa od 40 godina. Primera radi, za jednu subvenciju koja iznosi 40 %, za lice mlađe od 40 godina subvencija će iznositi 50 %. O svemu tome znaće se nešto više u narednoj godini, nakon izrade programa rada koje će „Eko agrar“ pripremiti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Privreda & usluge Obaveštenja Opština Čajetina, Čajetina