EKO AGRAR DOO - novi član POSLOVNIKA - Registra privrede i usluga Zlatibora

25 Oktobar 2021

1

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine, osnovano je na sednici Skupštine Opštine Čajetina 23. juna 2011. godine.
Kao što je i u skupštinskoj odluci navedeno, Društvo se osniva radi implementacije strateških ciljeva opštine Čajetina iz oblasti poljoprivrede, navedenih u usvojenim planskim dokumentima (Strategija lokalnog ekonomskog razvoja opštine Čajetina, Strategija održivog razvoja opštine Čajetina) i implementacije projekta „Zlatiborsko-Komski pašnjaci".

U okviru PD za razvoj poljoprivrede "Zlatiborski Eko Agrar" osnovana je  mlekara "Naša Zlatka" u Krivoj Reci. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak. Prerađuje se mleko samo sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Opštine Čajetina, čime se pruža pomoć i podrška malim lokalnim proizvođačima. 

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine je osnovano kao neprofitno društvo i bavi se isključivo razvojem poljoprivrede i podrškom poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina. Kao vid podrške razvoju poljoprivrede PD „Zlatiborski eko agrar“ vlasnik je žiga garancije kvaliteta Dobro sa Zlatibora. Ovaj žig mogu da ponesu proizvodi nastali od sirovina isključivo sa teritorije opštine Čajetine i proizvedeni u okviru iste. Izuzetak čine suhomesnati proizvodi za koje sirovina može da bude sa cele teritorije R. Srbije. Pored proizvoda ovim žigom mogu se zaštititi i uslužne delatnosti koje u svojoj ponudi nude hranu zaštićenu ovim žigom.

U okviru PD “Zlatiborski eko agrar“ posluje i Agrotehnički centar u Krivoj Reci. Agrotenički centar poseduje mehanizaciju za obavljanje svih poljskih radova u poljoprivredi čime se omogućava poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina korišćenje savremene mehanizacije a samim tim vrši odgovarajuća primena agrotehničkih mera.

Kao još jedan vid razvoja poljoprivrede u Opštini Čajetina planirano je otvaranje Agrobiznis centra koji će objediniti mlekaru „Naša Zlatka“, Agrotehnički centar i biti upotpunjen novim sadržajima kao što su sušara, hladnjača. Krajnji cilj ovog projekta je da kooperanti postanu suvlasnici i ostvare benefite prodajom finalnog proizvoda ali se i prihvate odgovornosti.

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski eko agrar je opštinsko preduzeće preko koga poljoprivrednici mogu ostvariti prava na povraćaje sredstava i subvencije predviđene Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Opštinu Čajetinu.

Privreda & usluge Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Zlatibor