Eco hostel "Republik" Užice - Nominacija za nagradu AUREA 2014

12 Mart 2014  /  Izvor: EKAPIJA, Eko hostel Republik, Eko hostel Republik na FB

1

Dvojica mladih Užičana Marko Ristovski i Milan Bogojević otvorili su u septembru 2013. godine u Užicu prvi eko hostel u Srbiji. Osnovna ideja eko hostela "Republik" prati temu Užičke republike i ima za cilj da hostel u svojoj budućnosti bude energetski nezavisan.

Eko hostel u Užicu kao ideja postoji od 2012. godine a prvi koraci ka realizaciji napravljeni su prošle godine: iznajmili su kuću od oko 200 kvadratnih metara, uradili biznis plan, projekte rekonstrucije i uređenja za ekološki - "pametni" hostel. Sve to predstavili su na raznim konkursima kako bi obezbedili sredstva, i na forumu "zelenih ideja" u organizaciji Trag Fondacije, Rockeferler fondacije i Erste banke od 109 projekata njihov je proglašen za najbolji. Nagrađeni su sa 8.000 USD. Usledio je konkurs za podsticaj samozapošljavanju Grupe "484" i USAID, gde je obezbeđeno još 1.200 EUR, dobili su sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje u iznosu od 160.000 dinara i uz nekolicnu bankarskih kredita pokrenuli posao.

Nameštaj hostela i enterijer u potpunosti su izrađeni od materijala koji je smatran neupotrebljivim, a na krovu hostela postavljena su 2 solarna panela za zagrevanje vode u kupatilu, koje je najveći potrošač električne energije u hostelu. Postavljeni su i sistemi za uštedu vode i štedljiva rasveta. Svojim ekološkim poslovanjem hostel vrši minimalan uticaj na okolinu i ima edukativni element kojim kako goste tako i lokalno stanovništvo opominje na značaj zaštite okoline.

Užice kao grad koji se nalazi na raskrsnici puteva za Bosnu i Mokru goru, koji u svom okrženju ima veliki broj turističkih atrakcija, do otvaranja hostela nije imao adekvatan smeštaj za turiste. Otvaranjem prvog hostela u regionu stvorila se baza za unapređenje turističkih potencijala u ovom delu Srbije.

Hostel je kapaciteta 25 ležaja, a za 4 meseca poslovanja hostel je imao goste iz preko 20 različitih zemalja, ostvario 400 poseta i 700 noćenja. Balkan je u ovom trenutku najpopularnija destinacija za backpackere u Evropi, a hostel ostvaruje i sve veći broj gostiju privučenih temom ekologije.

INOVATIVNOST

Eko hostel "Republik" u Užicu na globalnim rezervacionim sistemima definisan je kao green hostel, trenutno jedini u Srbiji. Koncept eko hostela, koji svojim ekološkim poslovanjem privlače sve veću pažnju gostuju, redak je koncept i u svetu. Ujedno to je i jedini hostel u tom delu Srbije.

Do otvaranja eko hostela "Republik", Užice nije imalo adekvatan smeštaj za backpackere i studente, a u Užicu postoji samo jedan hotel izgrađen 1972. godine koji nije potpuno u upotrebi. Sada veliki broj turista koji su u tranzitu ostaje da prenoći u gradu, i u većini slučajeva se odlučuju da produže svoj boravak u Užicu.

Osnovna ideja eko hostela prati temu Užičke republike sa ciljem da hostel u svojoj budućnosti bude energetski nezavisan kao što je Užička republika bila jedina nezavisna i slobodna teritorija u porobljenoj Evropi 1941. godine.

Nameštaj hostela i enterijer su u potpunosti izrađeni od materijala koji je smatran neupotrebljivim, ali je zahvaljujući kreativnom timu okupljenom oko Eko hostela "Republik" ponovo vraćen u upotrebu. Za izradu kreveta, stolova, klupa, sofa i ostalih elemenata opreme, korišćene su euro palete namenjne za ogrev. Garderobni ormari, noćni ormarići stolice i dekorativni elementi, koji su pripadali vojsci Jugoslavije, trebalo je da budu istopljeni i spaljeni ali im je veštom reparacijom vraćena upotrebna vrednost. Posteljine i ostali tekstilni elementi izrađeni su od najkvalitetnijeg pamuka, a kupatilo od prirodnih materijala prikupljenih u lokalnoj sredini.

Trenutno kao jedan od izvora energije hostel koristi sunčevu energiju za zagrevanje vode u bojleru kapaciteta 300 litara uz pomoć solarnih panela postavljenih na krovu objekta, a kako bi se postigle uštede u potrošnji vode, u kupatilu su postavljene senzorske baterije na umivaonicima i raspršivači na tuševima. Ušteda električne energije se postiže i štedljivom rasvetom.

Kao objekat koji posluje ekološki odgovorno, velika pažnja se poklanja primarnoj selekciji otpada koji se odlaže na deponiju Duboko a kasnije reciklira i prodaje. Osoblje hostela svoje goste usmerava na zelene vidove transporta: bicikle, pešačenje lokalne autobuse i vozove, sa ciljem emitovanja što manjeg nivoa CO2. Natpisi u hostelu goste opominju na štednju i ukazuju na interesantne podatke koji ukazuju na uticaj čoveka na životnu sredinu.

Hostel je tek na početku svog puta ka potpunoj energetskoj nezavisnosti. U planu je ugradnja led rasvete koja će se napajati sa solarnih elektrana na krovu objekta, kao bi hostel imao nezavisnu rasvetu od električne mreže, ugradnja štedljivih tuš baterija i vremeskih graničnika u tuš kabinama, a hostel je projektovan i tako da po nabavci potrebne opreme može da počne sa prečišćavanjem otpadnih voda i vraćanjem iste u sistem kao tehničke.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Prvi hostel u ovom delu Srbije značajno će unaprediti turističku ponudu Užičkog kraja, a svojim ekološkim poslovanjem hostel vrši minimalan uticaj na okolinu i ima edukativni elemant kojim kako goste tako i lokalno stanovništvo opominje na značaj zaštite okoline.

Užice se nalazi na raskrsnici puteva za Bosnu i Mokru goru i u okrženju ima veliki broj turističkih atrakcija. Gostima su posebno interesanti Zlatibor, Sirogojno, Kadinjača i Narodni muzej u Užicu. Grad na Đetini je osim toga imao i prvu hidrocentralu u Evropi, drugu na svetu.

Otvaranjem hostela veliki broj turista, naročito backpackera koji su u tranzitu, ostaje da prenoći u gradu, i u većini slučajeva se odlučuju da produže svoj boravak u Užicu.

Hostel kao ugostiteljski objekat za smeštaj razlikuje se od hotela samo u pogledu zajedničikh kupatila i višekrevetnih soba.

Posebnu pažnju u Eko hostelu "Republik" posvetili su zajedničkim prostorijama što zbližava goste i povećava interpersonalnu komunikaciju kako gostiju između sebe tako i gostiju i zaposlenih. Ovakav poslovni koncept pokazao se kao vrlo efikasan i u pogledu satisfakcije gostiju koji se osećaju kao kod kuće, stiču nove prijatelje i neretko nastavljaju putovanje sa drugim gostima hostela. Sa druge strane domaćin hostela je u prilici da ostvari potpunu slobodu komunikaciju sa gostom, da oseti njegove potrebe, da ga usmeri ili da mu pomogne u planiranju nastavka putovanja. Zaposleni tako za goste sprovode organizovane šetnje po gradu i transport do najznačajnih turističkih lokaliteta i usluge vodiča. Zahvaljujući poslovnoj politici hostela i usmeravanju gostiju na turističke vodiče, gosti dobijaju profesionalno vođenje koje na njih ostavlja jak utisak koji kasnije prenose na svoje poznanike i ostale turiste, što u značajnom broju povećava broj dolazaka turista.

Osoblje goste, takođe, usmerava na lokalne prizvođače suvenira, organske hrane i ostalih proizvoda, što je prilika i za razvoj drugih turističkih usluga u ovom kraju. Hostel sarađuje i sa Turističkom organizacijom u ovom gradu.

Eko hostel "Republik" ima potisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Visokom tehničko poslovnom školom u Užicu, kojim je definisano obavljanje prakse studenata smera turizam u hostelu. Studenti kroz 15 radnih dana upoznaju sistem poslovanja hostela, način reklamiranja i upravljanja marketingom i način saradnje sa turističkim agencijama i turoperatorima. Rad u hostelu predstavlja izuzetnu priliku za studente da usavršavaju strane jezike družeći se sa gostima, i obavljajući redovne aktivnosti. Pokrenut je i program u okviru kojeg će na rad u hostel dolaziti i volonteri iz celog sveta, a koji će svojim iskustvom unaprediti kvalitet usluge u hostelu i ujedno promovisati užički hostel u zemljama iz kojih volonteri dolaze.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

"Republik" u Užicu je jedini hostel u tom delu Srbije. U Užicu postoji samo još jedan hotel koji je zbog starosti poluupotrebljiv, a prema podacima iz 2012. u ovom gradu godišnje se ostvari 22.000 noćenja. Balkan je osim toga postao najpopularnija destinacija za backpacker turiste u Evropi.

Svojim ekološkim poslovanjem Eko hostel "Republik" je na globalnim rezervacionim sistemima definisan kao green hostel, trenutno jedini u Srbiji, čime je značajno uvećan broj gostiju privučenih temom ekologije, a uz odgovarajuće marketinške poteze koje u hostelu planiraju, taj trend će se nastaviti.

Hostel "Republik" raspolaže sa 5 soba: po jednom dvokrevetnom i trokrevetnom, dve četvorokrevetne i jednom dvanaestokrevetnom.

Za 4 meseca poslovanja hostel je imao goste iz preko 20 različitih zemalja (Novi Zeland, Australija, Čile, Meksiko, Japan), ostvareno je 400 dolazaka i 700 noćenja. Uzimajući u obzir da su to prva četiri meseca poslovanja može se primetiti veliki potencijal u ovom biznisu. Cena noćenja u hostelu kreće se između 1000 i 1500 dinara.

U januaru ove godine, 50% gostiju u hotelu bili su stranci pa se hotel okreće privlačenju turista iz inostranstva. Prisutni na 7 booking sajtova, svim socijalnim mrežama, turističkim portalima. Osim toga, vlasnici užičkog hostela pokrenuli su inicijativu za umrežavanje hostela u manjim gradovima u Srbiji, a razmatra se i povezivanje sa hostelima u regionu.

U hostel je do sada ukupno uloženo 24.000 EUR, a u planu je širenje kapaciteta za još 5 mesta. Ekološkim uštedama fiksni troškovi u januaru 2014. u odnosu na septembar 2013. smanjeni su za 40.000 dinara, a daljim ulaganjima ukupni rashodi hostela biće višestruko smanjeni, i hostel će tako postići svoj kranji cilj - da bude energetski nezavisan.

DRUGE INTERESANTNE INFORMACIJE O PROJEKTU

Hostel je kao poslovna ideja podržan od Nacionalne službe za Zapošljavanje, Grupe 484 i USAID-a, Trag Fondacije, Rockeferler fondacije i Erste Banke. Eko Hostel "Republik" je pobedio na forumu za zelene ideje i između 109 projekata osvojio prvo mesto.

- 100 euro paleta iskorišćeno je da se napravi 25 kreveta, 3 kuhinjska stola, klupe za sedenje i sofe za dnevnu sobu.
- 10 različitih veličina paleta je korišćeno za izradu stolova, stočića i sofa za terasu i dnevnu sobu.
- Preko 30 različitih majstora, volontera i pomagača je prošlo kroz hostel u procesu renoviranja i opremanja.
- 300 eura je utrošeno za kupovinu šafova da bi se izradio nameštaj hostela.
- 30 litara eko boje je utrošeno za premazivanje nameštaja hostela.
- Sve površine nameštaja su ručno prešmirglane pre nego što su prelakirane.
- Aspoluno svi elementi uređenja su bili odbačeni kao neupotrebljivi ali su svoju novu šansu dobili u hostelu.
- Hostel je svojom temom u potpunosti posvećen Užičkoj Republici prvoj oslobođenoj teritoriji u porobljenoj Evropi u Drugom Svetskom ratu.
- Prvi gosti koji su ušli u hostel, bračni par iz Frankfurta, planirali su da prenoće i nastave putovanje ka Crnoj Gori i umesto da se ujutru odjave produžili su boravak i odlučili da provedu ceo svoj godišnji odmor od 19 dana u hostelu. Redovno su u kontaktu sa njima i najavili su svoj dolazak i ove godine.

Ukoliko je Eko hostel u Užicu Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade "Aurea".

Promocija