Džambu u čast - legenda zlatiborske košarke

19 Maj 2015

1

Datum, petak 15. 5. 2015. pun je nekакvih petica i petnaestica, a ovde u Čajetini je, ipak, ostao u znaku broja 14. Tog dana, ovdašnji košarkaški klub koji se, kako drugačije, zove Zlatibor priredio je oproštajnu utakmicu jednom od svojih najboljih igrača Želimiru Džambiću Džambu.

Popularni Džambo koji je u klubu od još od vremena osnivanja, od početaka na betonskom igralištu u čajetinskom parku, 20 godina je, u kontinuetu, nosio dres "Zlatibora", i sve to vreme bio jedan od najboljih igrača. Mirna ruka, prepoznatljivi, elegantan ulaz pod koš i uvek, ali baš uvek, sportski odnos prema igri i protivniku učinile su Džambića istinskim velikanom košarke na Zlatiboru.

Čajetinci su znali kako da isprate svog dugogodišnjeg kapitena. Veterani Zlatibora, svi sa brojem 14 na leđima, podeljeni u plavu i belu ekipu odigrali su revijalni meč, Džambiću u čast. "Bele" je sa klupe vodio, prvi kapiten, Radomir Raković, sa druge strane na klupi "Plavih" svoje mesto je zauzeo Bata Lojanica, prvi trener Zlatibora. Iako su neki od njih uveliko zašli u godine, stari košarkaški majstori su pokazali da još uvek dobro vladaju loptom pa je publika imala priliku da vidi sijaset atraktivnih poteza.

Hala u Čajetini je i ovaj put bila dupke puna, a publika je aplauzima pozdravila sve one koji su deo sebe utkali u istoriju čajetinske košarke. Posle ove utakmice, usledio je revijalni meč između Zlatibora i Borca iz Čačka na kojoj je Džambić, posle mnogo godina, ponovo zaigrao za prvi tim i poslednji put obukao dres sa brojem 14. U momentu kada je semafor pokazao 14. minut i 14. sekund, vreme je stalo, a Džambić je uz ovacije publike napustio teren i svoj dres predao predsedniku kluba Rajku Pelveroviću.

Koliko je veliko nasleđe koje Džambić ostavlja iza sebe, najbolje se videlo prilikom zajedničkog fotografisanja na terenu sportske hale u Čajetini. KK Zlatibor je u prošloj sezoni ostvario najveći uspeh u istoriji kluba, plasirao se u Drugu ligu, a ono što je verovatno najvažnije je što klub trenutno ima popunjene sve kategorije, što znači da preko stotinu dece trenira košarku. Slike veterana i podmladka su verovatno najbolji prikaz svega onoga što je dragoceno u ovom klubu.

Član upravnog odbora KK Zlatibor Marko Luković podsetio se vremena kad je mu je Džambić bio trener - Bio je uzor svima nama koji smo trenirali košarku. Vodio nas je na pripreme brinuo o nama kao o rođenoj deci. Postavljao se ne samo kao trener, već i pedagog i zato je insitirao na tome da nas kroz sport nauči nekim univerzalnim ljudskim i životnim vrednostima. Uostalom, on sa njima živi ceo svoj život - rekao je Luković.

Radovan Rašo Smolović jedan od košarkaša koji su ove godine ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba priznaje da je ostao bez reči posle svega što je video večeras. Nemam šta da kažem, stvarno. Samo, svaka čast!"

Aleksandar Džambasović, jedan od navijača koji verno prate "Zlatibor" dao je svoje viđenje oproštajne utakmice - Pre svega Džambo je najbolji košarkaš među advokatima, najmlađi matorac među nama klincima i, umalo da zaboravim, nosilac najznačajnijih brkova naše košarke - prokomentarisao je on.

Posle sportskog dela, oproštajna proslava je nastavljena u obližnjem restoranu, uz muziku, piće i sve što ide uz to. Kažu da je Džambo i ta tom terenu pokazao vrhunsko umeće i zalaganje.

Možda se pitate zašto nismo glavnog junaka pitali za utiske. Znate, novinari su u suštini dosadna bića, stalno nešto zapitkuju, u svojoj radoznalosti znaju ljudima i da pokvare zabavu. Svim onim što je dao klubu i košarci, Želimir Džambić je zaslužio da uživa u toj večeri, a mi nismo hteli da smetamo. Kad se sve završilo nismo uspeli da ga nađemo.

Nije da se nismo raspitivali, ali nam ljudi rekoše da je otišao u legendu!

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Sport & rekreacija Promocija Košarka Opština Čajetina