Donacija ultrazvučnog aparata čajetinskom domu zdravlja

23 Novembar 2017  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

1

U sredu, 22. novembra, Dom zdravlja u Čajetini dobio novi ultrazvučni aparat. Reč je o donaciji opštine Čajetina koja za ovakve vidove pomoći svojoj zdravstvenoj ustanovi svake godine iz budžeta izdvaja između 4 i 5 miliona dinara, sa ciljem da se stanovništvu opštine obezbedi što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Lokalna samouprava je izdvojila oko 2,5 miliona dinara za nabavku ultrazvučnog aparata čajetinskom domu zdravlja. Ovaj aparat zameniće dosadašnji koji je već desetak godina u upotrebi. Opština i inače izdvaja sredstva za akcije kao što su medicinsko selo i ambulantne preglede po seoskim mesnim zajednicama, kupovinu vozila, stručno usavršavanje lekara i slično.

„Moram da naglasim da to i nije naša obaveza, ali je naša obaveza da pomažemo lokalnom stanovništvu, jer Ministarstvo zdravlja bi trebalo više da se bavi ovim stvarima, to je njihov posao - da obrate pažnju na kvalitet i nivo zdravstvene usluge a pogotovu u manjim sredinama, oko 15 000 stanovnika, gde se permanentno u poslednjih desetak godina gase seoske ambulante i teško funkcionišu domovi zdravlja. Zlatibor je specifična sredina zato što u jednom danu se možda uveća i 3 puta broj stanovnika“; rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Zahvaljujući se donatoru u ime kolektiva i svoje lično ime, direktorka doma zdravlja, Mirjana Đurović je rekla da će ovaj ultrazvučni aparat koristiti kako građanima opštine, tako i svima koji u njoj borave tokom sezona. Cilj države i opštine trebalo bi da se poklapa sa ciljem lekara, a to je što adekvatnija zdravstvena zaštita građana.
„Za sada se kod nas rade ultrazvukovi abdomena, pedijatrijski, ginekološki ultrazvuk. Kada kažem pedijatrijski, mislim na ultrazvuk abdomena i kukova, ali ovaj aparat daje i druge mogućnosti. Dobra volja lekara da nauče i te nove metode svakako postoji,“ naglasila je direktorka Doma zdravlja, dr Mirjana Đurović. „Nadam se da će ovakvih susreta, sa ovim povodom, biti u budućnosti još više i da se zahvalim još jednom“, dodala je ona.

Što se tiče ultrazvučnog aparata koji je bio do sada u funkciji, on je repariran i služiće za preglede hitnih slučajeva kao i preglede nepokretnih ili slabije pokretnih pacijenata, pa je iz tog razloga smešten u prizemlje.

U planu nadležnih doma zdravlja je i edukacija zaposlenih za druge vrste ultrazvučnih pregleda kao što su: kolor dopler krvnih sudova vrata i donjih ekstremiteta, ultrazvuk dojke i slično. Međutim, za ovu vrstu obaveze takođe je potrebno izdvojiti novac, ali i vreme koje zaposlenima u ovoj ustanovi, zbog specifičnosti sredine u kojoj rade a u kojoj je u sezoni broj pacijenata daleko veći od predviđenog, sve češće nedostaje. Sa svoje strane, Opština će se, kako kažu, i dalje truditi da pruži svaku vrstu pomoći.

Javni sektor Promocija Opština Čajetina, Čajetina