Dokumentarni film "Kosovo oteta svetinja" premijerno u Čajetini

15 Maj 2017  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum:

1

U ponedeljak 15. maja u Biblioteci „Ljubiša R.Đenić“ sa početkom u 18 časova, biće premijerno u Srbiji prikazan dokumentarni film „Kosovo oteta svetinja“. Film je posvećen pokrajini Kosovo i Metohija, teritoriji zbog koje je pre tačno 18 godina NATO izvršio stravično bombardovanje Jugoslavije. On kombinuje istorijske činjenice i realnost, kao i analizu nastanka projekta - Kosovo - u novijoj istoriji. Ovim filmom je prikazana realnost ovog regiona, život ljudi i sve ono sa čime se suočavaju nakon rata i dolaska svih vrsta mirotvoraca.

Projekciji će prisustvovati i autorka filma Oksana Sazonova, koja će i lično govoriti o svojim utiscima tokom snimanja. „Ovaj mali komad zemlje kao da štiti ceo svet. Čini se da bi on trebao da bude najsigurnije mesto na planeti. Ali, tokom celog našeg putovanja, videli smo sasvim suprotno“, kaže autorka filma Oksana Sazonova.
 
O Kosmetu govore Srbi koji žive na severu i u različitim enklavama. Oni se suočavaju sa složenim političkim procesima, uništavanjem srpske pravoslavne kulturne baštine i vrednosti, ulogom međunarodne zajednice koja je uticala da se stvori trenutna situacija.
 
Autor filma i rukovodilac srpske redakcije News Front Oksana Sazonova i njen kolega, istoričar i novinar Sergej Belous bili su tokom snimanja uhapšeni na Kosovu i Metohiji i deportovani u Beograd zbog čega je film dobio i drugi naziv “Zabranjeni za snimanje”.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina