Dodeljena priznanja "Vitez Srbije" Zlatibor

28 Jun 2019  /  Izvor: Opština Čajetina

1

U okviru manifestacije „Vidovdanske kulturne svečanosti“ opštine Čajetina, 27. juna su svečano dodeljena priznanja „Vitez Srbije“, u hotelu Palisad na Zlatiboru. Nagrade istaknutim pojedincima uručio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je zahvalio dobitnicima za sve ono što su učinili za svoju zemlju i profesiju.
 
Opština Čajetina je, pre 11 godina, zajedno sa Klubom privrednih novinara, na ideju, sada nažalost preminulog, novinara Gordana Ranitovića, ustanovila prestižno priznanje „Vitez Srbije“, koje se dodeljuje ljudima koji su dali ogroman doprinos Srbiji, svojoj zajednici, struci i poslovima kojima se bave - izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, dodavši je Čajetina, na ovaj način, dokazala da, neguje tradiciju i poštuje pojedince koji nisu dovoljno promovisani i istaknuti u medijima, a sutra će biti dostojni predstavnici Zlatibora, ali i svih ostalih mesta u Srbiji.

Žiri „Vidovdanskih kulturnih svečanosti“ jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli akademiku Matiji Bećkoviću.

Ono po čemu je čovek čovek i po čemu je prizvan jeste da postane stvaralac. Ova nagrada je praznik viteštva i praznik svih onih dometa, koji pojedini ljudi u svom vremenu učine na dobrobit svih, jer ono zbog čega smo ovde nije ni sama nagrada, nije ni nagrađeni, nego ono na šta nagrada podseća a to je da služimo jedni drugima. Mi smo veliki samo u služenju - istakao je Nebojša Dugalić, ovogodišnji vitez srpske glume.

Vitez srpske medicine prof. dr Svetozar Putnik primajući priznanje rekao je  da ovo priznanje nije samo njegovo, već je to priznanje za stotine medicinskih profesionalaca koji se danonoćno bore za ljudske živote, kao i priznanje za sve transplatacione timove koji su 24 sata dostupni da urade nešto što je najteže u hirurgiji a to je transplantacija organa.  
 
Čast mi je što sam učestvovala u timu koji je uspeo da srpskoj epici vrati viteški sjaj. Tradicionalno pevanje uz gusle je upisano u na listi UNESKO kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstava -  reči su dr Danke Lajić Mihajlović, dobitnice priznanja vitez srpske muzike.
 
Vitez srpskog sporta Zoran Terzić kaže da ga ova nagrada čini posebnim i njega i sve one koji su doprineli ovim dobrim rezulatima srpskih odbojkašica. Nagradu primam punog srca. Biti vitez čini me posebnim. Prija mi nagrada, posebno kada je primam ovde, na mom rodnom Zlatiboru.

Priznanje Vitez srpskog slikarstva dobio je Mihajlo Đoković Tikalo.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor