Dodeljena priznanja Vidovdanski vitez 2016. Zlatibor

27 Jun 2016  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne manifestacije i koncerti započelo je Svečanom akademijom i uručenjem priznanja Vidovdanski vitez u Kongresnom centru Srbija na Zlatiboru. Vidovdanske svečanosti održavaju se osmi put na Zlatiboru pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku TO Zlatibor.

Tom prilikom uručena su i priznanja: Vitez srpske medicine Prof dr Radan Džodić, Vitez srpske glume Sergej Trifunović, Vitez srpske muzike Zoran Simjanović, Vitez srpskog slikarstva Saša Marjanović, Vitez srpskog sporta Nataša Kovačević i Vitez srpske privrede preduzeće Prvi Partizan Užice.

U poplavi šunda i kiča, jedna mala lokalna samouprava, u unutrašnjosti, kao što je opština Čajetina, želi da dodelom priznanja Vidovdanski vitez, ukaže na ljude koji u svojim profesijama daju viteški doprinos razvoju kulture, sporta, medicine, privrede, humanitarnog rada, jednom rečju očuvanju istinskih vredonsti. Male sredine mogu da budu centri velikih događaja, rekao je u svom obraćanju Milan Stamatović predsednik opštine Čajetina.

Dobili smo gospodin Kecmanović i ja do sada dosta priznanja, što za zajedničkih što za lični rad. Nijedno priznanje nije došlo tako brzo, neposredno posle objavljivanja, kao što je došlo ovo priznanje za knjigu „Nemanjići - U ime oca“. Drago nam je što smo ga dobili ovde. Nema književnosti bez pisaca ni pisaca bez čitalaca, kaže Dejan Stojiljković Vitez srpske književnosti. Pisac ukoliko ne komunicira sa svetom oko sebe, po meni, onda ništa nema smisla. Pišemo hronologiju o Nemanjićima, gospodin Kecmanović i ja, otkrivamo sve više podatka o njima koji su bili manje poznati. Srbija je nastala u unutrašnjosti.

Najvažnije je da sačuvamo veru u sebe, da se vratimo onim starim dobrim kodeksima, da povratimo veru u viteštvo. Vitez nije onaj koji je ostao nepobeđen, već onaj koji se usuđuje da ide napred  u svemu. Verujete u svoje snove i kad vam čuveni viteški vizir zatvori nebo. Trebaju nam vitezovi, mislim da se njihove vrline nalaze u svima nama rekla je, Vitez srpskog sporta košarkašica Nataša Kovačević.

Pored priznanja koje nosi ime Zorana Radmilovića i koje jedino od dobijenih čuvam u svom stanu i ovo priznanje će se naći u njemu. Volim Zlatibor, Užice, ovo je moj kraj. Rođen sam u Mostaru, rastao sam u Kruševcu i Užicu, ovo ipak nekako doživljavam svojim krajem, kaže Vitez srpske glume Sergej Trifunović.

U svom obraćanju Vitez srpske medicine Prof.dr Radan Džodić je rekao, ovo priznanje odlazi na Goliju, moj rodni kraj. Ispod Golije je nastala srpska država. Tako da je ovo priznanje ide vitezovima sa Golije i svim čestitim hirurzima, gospodi, koji su zapravo vitezovi.

Vrednosti koje baštine članovi organizacionog odbora Vidovdanskih svečanosti su profesionalnost i humanost. U skladu sa tim, priznanja „Vidovdanski vitez“ pripala su istaknutim predstavnicima različitih oblasti društvenog života, koji su svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima dali doprinos razvoju profesiji i celukupnog društva.

Vidovdanska etika treba da bude prisutna kako u svakodnevnom životu, tako i u privredi, reči su Dobrosava Andrića, direktora preduzeća Prvi Partizan Užice dobitnika priznanja Vitez srpske privrede.

Program su svojim svojim nastupom upotpunili sopran Andrijana Kuveljić i glumca Brankica Sebastijanović.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor