Dodeljena priznanja Vidovdanski vitez

26 Jun 2017  /  Izvor: Opština Čajetina

Dodelom priznanja Vidovdanski vitez na Zlatiboru započele su Vidovdanske kulturne svečanosti koje se po deveti put održavaju pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku Tursitičke organizacije Zlatibor.

Sva izvorišta i uporišta velikih vitezova srca i uma su ova mesta koja spajaju srpsku tradiciju sa jedne strane i pogled ka zvezdama sa druge, izjavila je primajući priznanje Aleksandra Ninković Tašić Vitez srpske kulture (za Obrazovno istraživački rad Pupin memorijalni projekat). Omiljena pesma Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Milutina Milankovića, o kojoj su sva trojica pisala kao poete, a ne kao naučnici bila je Marko Kraljević i Musa Kesedžija. I pored toga Miloš Obilić je kroz sva tri srca prošao kao najveći vitez koji treba da predstavlja srpski narod kako je to govorio Nikola Tesla i Milutin Milanković amerikanskom narodu.

Divna Ljubojević se zahvalila na iznenađenju i rekla da je komisija na čelu sa gospodinom Stamatovićem treba da dobije priznanje Vitez za prepoznavanje pravih vrednosti.

Zahvaljujući na priznanju Vitez srpske glume, Vojin Ćetković je rekao da ako je sve što je čuo o sebi u obrazloženju i to da je zaista vitez glume, onda sam ja srećan čovek.

Hirurg Predrag Savić u ime Hilandarskog lekarskog društva se zahvalio na priznanju i izjavio da je njemu čast što je Hilandarsko lekarsko društvo koje samo posle godinu dana postojanja broji preko četiri stotine članova, stalo u red sa veličinama iz oblasti medicine, koji su prethodnih godina dobili ovo priznanje.

Ikonopisac se svakoga dana susreće sa vitezovima duha i tela, sa svetiteljima. Kao i svako dete, i ja sam želeo da budem vitez, a sada mi se se to ostvarilo, rekao je primajući priznanje Vitez srpskog slikarstva ikonopisac Vojislav Luković i dodao da je na njemu sada da taj orden nosi časno do kraja.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti dodelio je i priznanje: Plaketa Vitez srpske književnosti piscu Ljubomiru Simoviću kome je priznanje uručeno u Beogradu. Akademik Simović je izjavio da mu je žao što je sprečen da bude na svečanoj dodeli priznanja. Pojam vitez mi deluje previše pretenciozno, rekao je Simović primajući priznanje. Lepo je što se Čajetina odlučila na takav potez i što priznanja obuhataju različite oblasti. Žao mu je što nije bio u prilici da dođe jer mu je svaki dolazak u njegov rodni kraj pričinjava veliku radost.

Primajući priznanje Vitez srpske privrede za projekat Zlatiborske mini hidroelektrane direktor i suvlasnik preduzeće Elektrovat d.o.o. Radomir Milekić je izjavio da mu je drago što je u ovom projektu prepoznat njihov rad i značaj projekta za lokalnu zajednicu kao i da mu je čast što pripada miljeu divnih ljudi koji su dobili priznanje.
 
Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju izuzetane doprinose oblastima kojima se bave.
    
Program svojim nastupom upotpunili su glumica Vjera Mujović i tenor Mirko Milanović.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor