Dnevni boravak "Zračak" dobio trajnu licencu za rad

26 Septembar 2018  /  Izvor: Dragana Rosić www.zlatiborpress.rs

1

Dnevni boravak „Zračak“ u Čajetini, čiji su korisnici deca i omladina sa smetnjama u razvoju, nakon puno rada i truda, dobio je trajnu lincencu za pružanje ove usluge. Dnevni boravak je smešten u prostorijama OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, ali će se u narednom periodu raditi na pronalaženju adekvatnijeg prostora.

Udruženje građana Zlatiborski krug je od 2014. godine pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, a od 2016. poseduje ograničenu licencu za pružaoca usluge zbog određenih tehničkih nedostataka prostorija u kojima se dnevni boravak nalazi. Trajna licenca dobijena je zahvaljujući velikim naporima.

„Preduzeli smo mnoge korake i mere, ali pre svega smo uradili kupatilo za osobe sa invaliditetom. Dokumenta smo predali u maju, a u avgustu nam je stigao odgovor da nam je licenca produžena na još šest godina“, kaže mr Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga, i dodaje da Dnevni boravak trenutno radi u otežanim uslovima, zbog renoviranja osnovne škole, gde se nalaze i njihove prostorije. Zbog toga su korisnici trenutno smešteni u prostorije školske kuhinje.

„Deca u kolicima ne mogu da dolaze i koriste usluge Dnevnog boravka, što nije nimalo lako ni samoj deci ni roditeljima jer ova usluga jeste tu da pomogne i deci, ali naravno i roditeljima i starateljima. Dok se ne završe radovi na školi, broj korisnika je smanjen.“

Milosavljevićka napominje da je licenca dobijena uz obećanje nadležnom ministarstvu da će se u narednih šest godina obezbediti adekvatniji prostor, smatrajući  da deca sa smetnjama treba da imaju sopstvene prostorije i mnogo konfornije uslove za rad.

„Mi imamo dosta asistivne opreme za rad sa decom, ali nemamo prostor. Prepravljali smo, prilagođavali prostor njihovim potrebama. Međutim, iako škola daje sve što može da se da, ne može u potpunosti da prepusti prostorije deci sa smetnjama. Direktorka je predložila, ukoliko bude ostvarivo, da u prizemlju đačke kuhinje  bude prostorija Dnevnog boravka. Nadamo se da će to u narednih šest godina da se realizuje“, naglašava predsednica UG Zlatiborski krug, dodajući da prema najnovijem Zakonu o osnovama obrazovanja, deca bez obzira na smetnje moraju biti uključena u sistem obrazovanja. S tim u vezi i rad Dnevnog boravka Zračak mora biti prilagođen novim odredbama, što se jedino neće odnositi na korisnike koji imaju više od dvadeset godina.

Javni sektor Promocija Opština Čajetina