Da li su nas privatizacije po istom modelu usrećile? Čigota privatizacija

27 Avgust 2014  /  Izvor: MONDO portal, Čigota portal

1

ZLATIBOR - Čigota ne treba da se privatizuje na način kako su se do sada radile privatizacije u Srbiji, jer je to štetno za pacijente iz Zapadne Srbije, koji se u ovoj Specijalnoj bolnici leče od hipertireoze, karcinoma štitaske žlezde, metaboličkih poremećaja i dolaze na rehabilitaciju posle ortopedskih operacija, izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove Aleksandar Simić.

“Neophodno je pre privatizacije uraditi detaljnu analizu svih rehabilitacionih centara u Srbiji, od toga kojom dijagnostikom se bave, šta leče i potrebama države za tim uslugama. Imamo loš primer privatizacije ovakvih ustanova u Sloveniji, gde su posle prodaje svi rehabilitacioni centri pretvoreni u velnes centre potpuno zanemarivši medicinsku delatnost u njima i imaju sada problem sa rehabilitacijom svojih pacijenata”, ističe Simić.

Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru, koja ove godine slavi jubilej od 50 godina postojanja, posluje na zadovoljavajućem nivou i nisu ni u stečaju ni u restruktuiranju.

U Čigoti je 217 zaposlenih, od čega 80 medicinskog osoblja, a samo 12 radnika je na platnom spisku Ministarstva zdravlja, dok se ostalima lični dohodak isplaćuje iz sopstvenih sredstava.

Smeštajni kapaciteti su 350 ležajeva, od čega je 73 namenjeno pacijentima.

“Pacijenti u Čigotu dolaze preko PIO fonda. Razvili smo i fizikalnu medicinu, tako da imamo do 40 pacijenata operisanih u užičkoj Opštoj bolnici na ranoj rehabilitaciji. Jedini u Zapadnoj Srbiji imamo terapijski blok iz nuklearne medicine za lečenje karcinoma štitaste žlezde radio jodnom terapijom”, naglašava Simić.

Program lečenja gojaznosti Čigota poslednjih godina beleži porast od 20 odsto više korisnika od kojih ima i onih iz Australije i Ujedinjenih arapskih emirata.

Od pre 6 godina u ovoj specijalnoj bolnici sprovodi se i program prevencije dečje gojaznosti Čigotica, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

“Čigota je i naučno nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, čiji profesori endokrinolozi, endohirurzi, neurohirurzi i kardiolozi svakog vikenda primaju pacijente na Zlatiboru. Sarađujemo i sa Medicinskim fakultetom iz Foče i njihovi studenti u Čigoti obavljaju vežbe iz nuklearne medicine”, kaže Simić.

Po njegovim rečima, interes celog ovog regiona i pacijenata je da ova ustanova nastavi da radi na način kao i do sada.

“Treba misliti o pacijentima, jer bi privatizacijom sve to bilo ugroženo. Mnogo bolji model za nas bi bilo privatno-javno partnerstvo”, naglašava Simić.

On ističe i da do sada nije bilo razgovora sa zainteresovanim kupcima za Specijalnu bolnicu Čigota na Zlatiboru, koja je odlukom Višeg suda pripala PIO fondu, koji je učestvovao u njegovoj izgradnji i koji je 2007.godine, kada je Vlada takođe raspisala privatizaciju, to stopirao tužbom, koja je nedavno dobila sudski epilog.

 

Privredne aktivnosti