Da li ste znali da je Miloš Obrenović služio na Zlatiboru u Dobroselici?

27 Januar 2020  /  Izvor: RTS Kvadratura kruga

1

Zahvaljujući prirodnoj scenografiji i lepoti, zlatiborsko selo Dobroselica postalo je filmsko selo u kome je snimljeno čak 8 filmova, između ostalih i "Original falsifikata" i "Crni bombarder".

U ovom selu Miloš Obrenović je bio sluga kod Aksa Ječmenice, pre nego što je postao vladar Srbije.

Najveća i najstarija stabla crnog bora koja svojim krošnjama natkriljuju drvenu crkvu u Dobroselici, takođe se nalaze u ovom selu, kao i jedan od najvećih prerasta u Srbiji.

Većina stanovnika Dobroselice, sela u kome još ima dobra u ljudima i onog iskonskog što čoveka čini čovekom, pored onog zvaničnog prezimena ima i ono nezvanično po kome ih više prepoznaju nego po prezimenu koje nose u ličnoj karti.

Najbrojnija familija Marjanović ima i najviše prezimena nadimaka, pa ćete tako u Dobroselici među njima sresti Stevoviće, Jašiće, Đeloviće, Čakareviće, Čičoviće, Krivce, Sredoviće, Budikiće, Karapandžiće, Ljubotiće itd.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.
 

 

Autor: Branko Stanković
Label and copyright: Radio-televizija Srbije

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Dobroselica