Crepovi sa kućicama za ptice

4 Jun 2020  /  Izvor: Moj enterijer

Prema poslednjim podacima UN-a, činjenica je da preko 55% svetske populacije živi u urbanim sredinama.

Posao i želja za stabilnijom budućnošću nas je navela da izgradimo i naselimo u enormnom broju velike gradove. Negde na pola puta smo već možda i postali svesni toga čemu to vodi, ali se činilo da povratka nema. Sada kad smo već na kraju puta, što sve češći "napadi Majke prirode" pokazuju, pokušavamo da povratimo balans.

Kao rezultat disbalansa, mnoge životinjske vrste su zauvek izgubljene, a velikom broju preti slična sudbina. Neke od njih su primorane da nađu način da prežive u urbanim sredinama. Ptice se nalaze na toj listi. Uvek nam je milo da ih vidimo i čujemo u svom okruženju, međutim koliko pažnje obraćamo na to, da li imaju gde da žive?

Kao i pri svim naizgled bezizlaznim situacijama, pomoć kreativaca je ono što nam treba. Ispostavilo se da je kreativni dizajn zaslužan za rešenje pada populacije različitih vrsta ptica u gradskim sredinama. Sve je počelo kada je holandska agencija za dizajn Klaas Kuiken došla na ideju da dizajnira krovne pločice koje ujedno predstavljaju i kućice za ptice!

Ideju je oberučke prigrlio turski proizvođač terakota Hitit Terra, koji živi u gradu pod nazivom Corum. Inspirisan ovom idejom, on je počeo da proizvodi pločice sa gnezdom za ptice, za lokalne zajednice. Mahmoud Basic, regionalni direktor nacionlnih parkova je izjavio na lokalnim vestima, što se prenela njihova web stranica da je plan da se ove pločice proizvode u velikom obimu i besplatno distribuiraju ljudima u okruženju. Vrlo simpatično i inovativno rešenje, doprineće tome da ptice nesmetano mogu da pronađu sklonište od kiše i drugih loših vremenskih prilika, ne remeteći pri tom moderan tok čovekovog života.

Ideju za proizvodnju ovih krovnih ploča osnivači ovog projekta u Turskoj kažu da su dobili nakon što su videli na društvenim mrežama kako u osnovi izgleda dizajn. Međutim cena od 70 dolara po komadu im se činila suludo visokom, pa su počeli da prave sopstveni proizvod, nalik originalnom za lokalno tržište. Regionalna uprava nacionalnih parkova je sprovela sva potrebna istraživanja kako bi utvrdila da li ove kućice odgovaraju potrebama ptica. Utvrdivši da su i više nego pogodne, osnivači su dobili zeleno svetlo za proizvodnju.

Ž.J.
Izvor: Bored Panda

Privreda & usluge Promocija