Članovi tima u projektu U ime starih obilaze starce u selima

25 Februar 2014

Milena, koja je projekat započela u statusu  medicinske sestre, a u međuvremenu je postala doktorka, meri starima šećer i pritisak, proverava koje lekove piju, sluša njihove probleme i savetuje ih kako da čuvaju to zdravlja što im je ostalo. Često i ona ostavi slušalice, pa uz volontere koji su deo tima, pomogne da se nešto sredi u kući ili u dvorištu.

Vozač, Nikola, letos je brao maline, kosio, plastio cepao drva i radio sve što treba da se malo olakša život ovim ljudima koji uglavnom žive sami.

Ana, Nevena, Marija, Aleksandar, Branka i druge devojke i mladići proteklih meseci su se sprijateljili sa ovim starcima i staricama i postal im dragi gosti, koje sa radošću očekuju. Potrebna im je ponekad neka pomoć, ali im je potrebnije da sa nekim popričaju., požale se nešto ili neku radost podele. Često volontere sačeka kafa, pita, neka voćka, a uvek lepa reč, zagrljaj i osmeh.

Jagoda Jeremić, koordinator volontera u ovom projektu, priča da su na Sretenje išli na teren u Gostilje i sreli Dušanku Todosijević koja je pošla da poseti svoju komšinicu Jelu. Preko livade ima kilometer i po, do dva kilometra hoda, a oni su je povezli i popričali malo sa dve starice. Kako kažu bake, plaše se suše  zbog ovako blage zime i strepe od najezde zmija koja bi već skoro mogda da se desi…

Po povratku, u Alinom potoku, sreli su Ilinku, koju redovno obilaze, a ovaj put ih je zaustavila samo da ih zagrli…

Poslednjih meseci, mladi volonteri su čuli mnoge priče iz mladosti korisnika ovog projekta, bili svedoci mnogih životnih nedaća, ali i radosti, jedna baka se upokojila, njen životni drug je ostao sam, svi žive svoje dane onako kako mogu i umeju i svedoče važne životne istine: Da je starost nešto što nas sve čeka, da je mnogo važnije šta nosimo u sebi, nego na sebi, da je važno kakvi smo kao osobe i da ako zadržimo životnu radost i pozitivan stav, starost će nam biti lakša.

I svaki trenutak i dan koji mladi volonteri ulože u to da pomognu ovim starcima nije izgubljeno vreme, već veliki dobitak… Svi ti trenuci dobrote i plemenitosti, nižu se kao biseri koji će ovim mladim ljudima značiti u životu…

Projekat U ime starih, u Čajetini realizuje udruženje Zlatiborski krug, u Nišu - Udruženje samohranih majki,  u Aleksincu - Društvo za razvoj kreativnosti, a podržava ga ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31, Čajetina
Phone: +381 63 85 79 935
E-mail: zkrug@open.telekom.rs

Privreda & usluge Akcija Opština Čajetina, Gostilje