Čigota Zlatibor - Poetski kabare Ivo Andrić

6 Avgust 2015  /  Izvor: SB Čigota
Datum:

1

U subotu, 8.8.2015. u 20.30 na terasi snack bara „Čigota“ održaće se predstava „Poetski kabare Ivo Andrić“. U predstavi učestvuju glumci Vjera Mujović i Aleksandar Srećković Kubura.

U slučaju lošeg vremena predstava će biti u Kongresnoj sali „Čigota“.

Ovaj svojevrsni omaž Andriću, koji traje malo duže od školskog časa, izvode glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Mujović i Aleksandar Srećković-Kubura, uz pratnju kompozitora Radeta Radivojevića.

"Možda pisac treba da pomogne čoveku da se nađe i snađe, Ili, da nam, bar malo, osvetli tamne puteve na koje nas život baca. Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničem, ako na jedan ili drugi način, ne služe čoveku i čovečnosti"

U godini kada se i dalje obeležava 120 godina njegovog rođenja i pola veka od dodele Nobelove nagrade, "Poetski kabare Ivo Andrić", želi da osvetli Andrića kao pesnika, čoveka koji je voleo muziku, i koji je duboko promišljao o svetu, o narodu, politici, državi i kulturi, starosti i mladosti, ljubavi i smrti.

Kako Andrić široj javnosti nije bio poznat kao pesnik, kabare nudi priliku da publika čuje nekoliko njegovih pesama koje je, po prvi put do sada, u muziku stavio kompozitor Rade Radivojević; zatim omiljene pesme Ive Andrića koje su mu pevane u Stokholmu na dodeli Nobelove nagrade; pa deo njegove besede - O priči i pričanju; nekoliko priča o malim ljudima - pijačnim prodavcima, berberima, putujućim cirkusantima; kao i njegovu ljubavnu priču - trideset godina Andrić je strpljivo voleo jednu ženu dok mu ona konačno nije postala supruga.

 

 

Kultura & tradicija Predstava Opština Čajetina, Zlatibor